Het is niet de opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken om de burgemeesters instructies te gaan geven over de aanpak van rellen op oudejaar. Wel biedt ze een handelingskader waarbinnen de lokale besturen aan de slag kunnen gaan. Dat heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woensdag verklaard tijdens een gedachtewisseling in de Kamer, waarbij ze bij momenten botste met de gedoodverfde coalitiepartner N-VA.
Verlinden over oudejaarsrellen: 'Een probleem van gefaald grootstedenbeleid'
De Vlaams-nationalisten trekken al langer van leer tegen de relschoppers tijdens oudejaarsnacht. In de bevoegde commissie ging Maaike De Vreese, gesteund door Theo Francken, ook dieper in op de rol van minister Verlinden op de voorbereiding van de handhaving op 31 december. Was de minister aanwezig tijdens voorbereidende vergaderingen, heeft ze specifieke opdrachten gegeven, enzovoort?
Francken had de agenten eerder 'sitting ducks' genoemd - een frustratie die volgens hem bij veel politiemensen leeft.
Minister Verlinden was hoorbaar not amused met die uitlatingen. Het is volgens haar in elk geval niet aan de minister om opdrachten te gaan geven aan burgemeesters. "Het is niet de minister die bepaalt welke pleinen moeten worden afgesloten." Wel biedt die een handelingskader waarmee de lokale besturen de openbare orde kunnen handhaven, en kan bijvoorbeeld steeds de federale politie worden ingeroepen ter ondersteuning. In Brussel zorgde die bijvoorbeeld voor de beveiliging van de openbare orde.
Straffeloosheid
De minister benadrukte dat het gevoel van straffeloosheid eruit moet. "Potje breken is potje betalen wat mij betreft", luidde het. Ook wil ze het debat voeren over wat meer kan worden gedaan om verdachten te identificeren, indien die bijvoorbeeld maskers dragen om onherkenbaar te zijn. Dat gebeurt overigens ook in voetbalstadions. "Ook daar is het niet evident aan gezichtsherkenning te doen, laat staan in een stad waar een kat-en-muisspel wordt gespeeld met de ordediensten", waarschuwde Verlinden.
Ze stond ook stil bij de aanhoudingen tijdens oudejaarsnacht. In Brussel waren er 153 gerechtelijke en administratieve aanhoudingen, terwijl dat het jaar voordien nog 206 arrestaties waren. De minister nuanceerde dat cijfers niet alles zeggen, maar ze bevestigen het beeld niet dat de toestand steeds verder escaleert. In Antwerpen werden 49 mensen opgepakt, van wie 39 bestuurlijk en 10 gerechtelijk.
Opvallend daarbij is dat 28 onder hen minderjarig waren. Zoals bekend kregen in Antwerpen een aantal jongeren huisarrest opgelegd op oudejaar. Volgens de meest recente cijfers heeft 60 procent dat opgevolgd.
Verlinden vond ook dat naar andere factoren moet worden gekeken. "Het is ook een probleem van gefaald grootstedenbeleid", vindt ze. Een aantal fracties vond dat de minister een genuanceerde blik had op de gebeurtenissen. Vlaams Belang daarentegen vindt dat er veel forser moet opgetreden worden, tot uitwijzingen toe. Sam Van Rooy vergeleek de situatie met een burgeroorlog, maar werd daarin tegengesproken door Matti Vandemaele (Groen). "U zou eens een land moeten bezoeken waar een burgeroorlog woedt", luidde het.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Veiligheid , Annelies Verlinden , Kamer van Volksvertegenwoordigers , Maaike De Vreese , rellen oudjaarsnacht