Belga/DVLKO

| Een still uit een videofragment van een van de schietpartijen die de voorbije weken plaatsvond aan metrohalte Clemenceau.

Brusselse drugsoorlog aangestuurd vanuit de gevangenis

NLS
© BRUZZ
08/03/2025

Volgens verschillende kranten dirigeren twee criminelen de Brusselse drugsoorlog van binnen de gevangenismuren. Daarvoor zouden ze clandestiene telefoons gebruiken. Minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) is op de hoogte en wil gerichte maatregelen inzetten.

Met meerdere schietpartijen op enkele weken tijd, ging vooral Anderlecht de voorbije weken gebukt onder het Brusselse drugsgeweld. Volgens La Capitale en Het Nieuwsblad wordt dat fenomeen voornamelijk aangestuurd van binnen de gevangenissen.

De kranten verwijzen naar twee criminelen. Eerst is er Imad B. alias Mara, een verwijzing naar de vaak gewelddadige Midden-Amerikaanse bendes. Hij zou opgegroeid zijn in de Peterboswijk.

Mara zou aan het hoofd staan van de Peterbosbende. Die zou tussen 2020 en 2022 uitgroeien tot een groepering met minstens 30 kernleden, en richt zich op de drugshandel in de sociale woonwijk. De bende onderhoudt banden met de Algerijnse DZ Maffia. Zij zochten door de toenemende politieke en politionele druk in Marseille een nieuwe uitvalsbasis.

Uitbreiden

Peterbos bleek daarvoor heel geschikt. “De cité ligt vlak bij de grote wegen en het centrum is enkel per auto bereikbaar”, las Het Nieuwsblad in een vonnis van de Brusselse rechtbank. Er zijn verschillende verkooppunten in de wijk, en meerdere uitkijkposten om te waarschuwen voor de politie. Klanten zouden vooral uit Vlaanderen komen.

In 2022 werd Mara uiteindelijk gearresteerd en veroordeeld tot acht jaar gevangenis. Ook dertig andere leden van de bende kregen celstraffen. Maar al snel zouden andere pionnen hun rol overnemen. Mara zou hen vanuit de cel blijven dirigeren. De afgelopen jaren zou hij hen ook hebben aangespoord om hun territorium uit te breiden.

Die instructies zouden uit Frankrijk komen. DZ Maffia zou willen dat de Peterbosbende de hele Brusselse drugshandel overneemt. Maar daarbij stootten ze op de bende van Clemenceau, onder leiding Krillin, een verwijzing naar een personage uit de populaire mangareeks Dragon Ball Z.

Alliantie

Voor Mara is Clemenceau een begeerde plek. Het gerecht zou immers schatten dat er tot wel 35.000 euro per dag te rapen valt met de verkoop van cocaïne. Er zouden vooral Brusselse klanten opduiken. Maar de Clemenceaubende zou hun gebied niet zomaar willen opgeven. Volgens Het Nieuwsblad zou daar de oorsprong liggen van het wapengeweld van de afgelopen weken.

Ook Krillin zou zijn manschappen dirigeren vanuit de gevangenis. De bende van Clemenceau kwam in 2022 in het vizier van de politie. Eind 2023 werden Krillin uiteindelijk veroordeeld worden tot vijf jaar opsluiting. 18 andere leden stonden eveneens terecht.

Het Nieuwsblad stelt dat hij nu probeert om een alliantie te smeden met kleinere bendes, zoals die aan de Jacques Franckplein of het Sint-Antoniusplein. Vandaar de ‘gespannen rust’ van de afgelopen dagen.

Speurhonden

Wellicht gebruiken beide kopstukken telefoons die binnen de gevangenismuren zijn gesmokkeld. Aan VRT meldt Justitieminister Annelies Verlinden (CD&V) dat het probleem niet nieuw is. Ze geeft aan een plan klaar te hebben met verschillende maatregelen.

Zo wil ze jammers inzetten om mobiele communicatie te kunnen verstoren. Er loopt een pilootproject met kleine toestellen om doelgericht het bereik van bepaalde telefoons of signalen uit specifieke cellen te blokkeren.

Ook honden die ICT-materiaal kunnen opsporen, behoren tot de mogelijkheden. Die worden al ingezet bij de federale politie, maar Verlinden wil er meer laten opleiden. Alleen zal dat wel nog enige tijd vergen.

De gevangenissen zelf kunnen tot slot kiezen om bepaalde gevangen te isoleren of over te plaatsen, indien blijkt dat ze via hulp van bezoekers of andere gedetineerden hun criminele activiteiten voortzetten. Zo zou Mara intussen overgeplaatst zijn naar een Vlaamse gevangenis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni