Kinderopvang Brussel

| Er komen 850 plaatsen bij in Brussel.

Vlaanderen zet licht op groen voor 850 extra plaatsen in de kinderopvang in Brussel

JP
© BRUZZ - Belga
05/04/2025

Vlaanderen geeft groen licht voor het eerste deel van de hervorming van de kinderopvang. Er komen 10.000 extra, betaalbare opvangplaatsen bij, waaronder zo’n 850 in Brussel. Tegelijk wordt het statuut van onthaalouders hervormd tot een volwaardig werknemersstatuut. De geplande hervorming van de ouderbijdrage wordt uitgesteld tot 2026.

Na een eerder regeringsrelletje in februari is er nu witte rook: de Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het eerste luik van de hervorming van de kinderopvang. Terwijl minister Caroline Gennez (Vooruit) eerder nog terughoudend was om het cijfer van 10.000 extra opvangplaatsen te bevestigen, staat dat aantal nu zwart op wit in de plannen.

Het grootste deel – 6.000 plaatsen – zal inkomensgerelateerd zijn. Ouders betalen daarbij een bijdrage in verhouding tot hun inkomen. “Elke stad of gemeente kan intekenen op de oproep,” verduidelijkt minister Gennez. “We geven daarbij voorrang aan regio’s waar de nood het hoogst is.”

850 extra plaatsen in Brussel

De regio’s met de grootste tekorten – zoals Brussel, Antwerpen en Gent – krijgen voorrang in de procedures voor de projectoproepen. Brussel krijgt 850 extra opvangplaatsen, waarvan 450 inkomensgerelateerd zijn, zo laat Vlaams minister voor Brussel Cieltje Van Achter (N-VA) weten.

Brussel krijgt bovenop de inkomensgerelateerde plaatsen nog eens 400 nieuwe plaatsen met basissubsidie. Daar bepalen de opvanginitiatieven zelf welke bijdrage ouders betalen. Er volgen ook extra oproepen voor lokale loketten, opvangnood en innovatieve projecten. Die kunnen nog tot 150 bijkomende plaatsen opleveren.

Van Achter, die mee aan de plannen werkte, onderstreept het belang van de bijkomende plaatsen in de kinderopvang: “In een grootstedelijke context moeten gezinnen kunnen rekenen op opvang dicht bij huis, betaalbaar en in de eigen taal. Deze uitbreiding is een belangrijke stap vooruit.”

Financiële steun voor bouwen van opvanglocaties, betere kind-begeleiderratio

“Vlaanderen zal 200 miljoen euro extra investeren in kinderopvang, zowel in Vlaanderen als Brussel," zegt Gennez. "Daarmee willen we meer kinderen een betaalbare plek geven én extra personeel aantrekken. We zetten in op de drie P’s: prijs, plaats en personeel. Zo maken we van kinderopvang opnieuw een motor van kansen voor kinderen en geven we ouders meer ademruimte.”

Brussel ontvangt 6 miljoen euro voor de bouw en renovatie van opvanglocaties. Daarnaast trekt Vlaanderen 60 miljoen euro uit voor nieuwe crèches. De Vlaamse tussenkomst in de bouwkosten stijgt van 60 naar 70 procent.

Ook het personeel krijgt meer ondersteuning. Door te focussen op inkomensgerelateerde opvang, waar de loon- en arbeidsvoorwaarden beter zijn, verbeteren volgens Gennez ook de werkomstandigheden. Het statuut van onthaalouders wordt hervormd naar een volwaardig werknemersstatuut. Samen met minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) zet Gennez in op het aantrekken van zij-instromers en op de oprichting van een nieuwe graduaatsopleiding tot kinderbegeleider.

Een belangrijke maatregel om de werkdruk te verlagen is de aanpassing van de kind-begeleiderratio vanaf 2027. Voor baby’s tot één jaar daalt die van 1 op 8 naar 1 op 5. Voor gemengde leefgroepen wordt het 1 op 7, en voor kinderen ouder dan één jaar 1 op 8. “We liggen op koers om die verlaging te realiseren,” zegt Gennez. “Dat maakt het werk haalbaarder en aantrekkelijker.”

De hervorming van de ouderbijdrage schuift door naar 2026, voor de volgende stap van de hervorming. Gennez had eerder laten verstaan dat ze wilde werken met een ‘verruimd inkomensbegrip’, waarbij ook roerende inkomsten – zoals dividenden – worden meegerekend. Dat voorstel wordt voorlopig geparkeerd. In de huidige plannen is enkel sprake van een bijdrage die “vereenvoudigd, rechtvaardiger en transparanter” wordt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni