Herdenkingsplechtigheid op Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2021 voor de aanslagen 5 jaar geleden op 22 maart 2016

| Herdenkingsplechtigheid op Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2021 voor de aanslagen 5 jaar geleden op 22 maart 2016.

Proces van negen slachtoffers aanslag in Zaventem start in september

RF
© Chris Verhaeghe
11/05/2021

Op acht september start het proces van negen slachtoffers van de aanslag op de luchthaven van Zaventem tegen de Belgische staat. De zaak werd vanmorgen ingeleid voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg.

Alle slachtoffers worden vertegenwoordigd door dezelfde advocaat. Het gaat om Nic Reynaert, die zelf slachtoffer werd van de terreuraanslag op 22 maart 2016 toen hij zich in de Brusselse metro bevond. Hij dagvaardde in naam van de slachtoffers van de aanslag op Brussels Airport onder andere de Belgische staat, met als doel een betere begeleiding te kunnen afdwingen voor hen.

Vanmorgen werd het dossier met negen slachtoffer ingeleid voor de Franstalige rechtbank. Die besliste om op acht september de pleidooien te laten plaatsvinden.

Intussen loopt er ook een gelijkaardige procedure voor de Nederlandstalige rechtbank waar Reynaert tien slachtoffers bijstaat. "We vragen dat de slachtoffers medische informatie krijgen. Van Brusselse Airport willen we weten of er asbest aanwezig was." Op 28 juni vindt er een relaiszitting plaats voor het Nederlandstalige dossier. Vermoedelijk zal ook dat proces in september ten gronde worden gepleit.

Federale politie gedagvaard

Ook de federale politie wordt door verschillende cliënten van Reynaert gedagvaard. "Het gaat om mensen die hun werkgever dagvaarden omdat we vinden dat de federale politie gebrekkig is gebleven in het meedelen van cruciale medische informatie en procedures", aldus Reynaert. "Bij een bomexplosie is er wellicht sprake van een akoestisch trauma. In het leger krijgen militairen daar onmiddellijk informatie over. Bij de politie gebeurt dat niet. Verder is er ook geen goede opvolging geweest van PTSD (posttraumatische stressstoornis, nvdr.) en de opvolging er van."

Reynaert dagvaardde tot slot in eigen naam de Belgische staat omdat hij vindt dat hij, net zoals vele andere slachtoffers van de bomaanslag in Maalbeek, in de steek werd gelaten door de overheid. "Men heeft dat gedaan door niet adequaat te reageren op de dag van de aanslag, maar ook door cruciale medische info te verzwijgen en door de procedures voor een schadevergoeding nodeloos ingewikkeld te maken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni