1.200 mensen op antifascistische betoging De Brouckèreplein

© BRUZZ
11/06/2024

Voor de tweede keer in een week zijn antifascistische betogers samengekomen, dit keer op het De Brouckèreplein. Ze willen met de actie herinneren aan het 'cordon sanitaire' en waarschuwen voor de opkomst van extreemrechts in Vlaanderen, België en Europa. De politie laat weten dat er zo'n 1.200 mensen aanwezig zijn.

De betogers verzamelden dinsdagavond vanaf 18.30 op het De Brouckèreplein. Volgens de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene zijn het zo'n 1.200 betogers. De betoging heeft toelating van de burgemeester en verloopt zonder incidenten. Door een hevige regenbui week de betoging rond half 8 uit van het De Brouckèreplein, om richting het Centraal Station te trekken.

De betoging is een initiatief van de Belgische Antifascistische Coördinatie. Zij maken zich zorgen om de verkiezingsresultaten, met name "het aandeel van 23 procent van het Vlaams Belang in Vlaanderen," "de rechtse radicalisering van de Franstalige liberale partij MR" en "de opkomst van 178 extreemrechtse Europarlementsleden in het Europees Parlement."

"De resultaten zijn het gevolg van tientallen jaren bezuinigingsbeleid," klinkt het. Volgens de betogers is het een opeenstapeling van antisociale maatregelen die ons in de richting duwen van een systeem waar "ongelijkheid de regel is" en "solidariteit naar de achtergrond geschoven wordt." De organisatie wil "mensen aan het belang van het cordon sanitaire doen herinneren" en een sociaal tegenprogramma uitwerken.

Zondag trekken activisten van de Belgische Antifascistische Coördinatie en sympathisanten opnieuw door Brussel voor een nationale antifascistische betoging. Afgelopen zaterdag kwamen zo'n 900 antifascistische betogers ook al samen in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni