De familie van Souleymane Sow, de 19-jarige jongen die werd doodgeschoten in metrostation Clemenceau, heeft gereageerd op zijn dood. In een brief aan de jongen schrijven ze over hun verdriet. "Hoe kunnen we leven in een wereld waar een jonge man zomaar wordt doodgeschoten?"

©
KH/BRUZZ
| De advocate en de woordvoerder van de familie: Selma Benkhelifa (links) en Binta Liebmann Diallo (rechts).
19-jarige jongen die werd doodgeschoten aan Clemenceau ‘was geen dealer’, zegt familie
Souleymane werd op 15 februari doodgeschoten in metrostation Clemenceau. Hij was onderweg naar een vriend in Schaarbeek.
Een gemaskerde man stapte uit een auto en schoot meerdere keren met een automatisch wapen. Dat is te zien op bewakingscamera’s, die een deel van de schietpartij filmden.
Op dat moment waren er politieagenten in de buurt, maar niet bij de ingang waar geschoten werd. Toen de agenten aankwamen, was het te laat. De dader ontsnapte.
Metrostation Clemenceau is een bekende plek voor drugshandel, net als Peterbos en Aumale in Anderlecht. Dit is de derde schietpartij bij metro Clemenceau in korte tijd. Daarom denken sommigen dat Souleymane slachtoffer werd van een conflict in de drugswereld.
'Niet te snel oordelen'
De advocaat van de familie vraagt om niet te snel te oordelen. “Hem een ‘dealer’ noemen is pijnlijk voor zijn familie. Er is geen bewijs. We weten alleen dat hij naar de metro wilde gaan. Hij woonde vlakbij. Dit had iedereen kunnen overkomen.”
Souleymane was 19 jaar en van Guineese afkomst. Hij woonde in Anderlecht.
Tijdens een persconferentie leest de woordvoerder van de familie een brief voor. "Die avond opende je het poortje van de metro in Clemenceau, toen je geraakt werd door een kogel in je rug. De schutters verdwenen in de nacht, maar jij… jij komt niet meer terug."
De ouders beschrijven hun verdriet: "Hoe kunnen we leven in een wereld waar een jonge man wordt gedood zonder een woord, zonder een kans?"
De familie vraagt om 'waarheid en gerechtigheid'. "Het is niet normaal dat oorlogswapens door onze stad circuleren, doden en verdwijnen."
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.
Lees meer over: Anderlecht , Eenvoudig Nederlands , eenvoudig nederlands