Belga

| Sinds 2019 ijvert de stichting van Kenza Isnasni ervoor om de namen van haar in 2002 vermoorde ouders te vereeuwigen op een straatnaambordje.

22 jaar na moord op ouders start Kenza Isnasni onderzoek naar meer diverse straatnamen

Jasmijn Post
© BRUZZ
08/05/2024

Net zoals er te weinig straatnamen naar vrouwen zijn vernoemd, dragen ook te weinig straten een naam die verwijst naar Brusselaars met een migratieachtergrond. Dat zegt Kenza Isnasni, wier ouders 22 jaar geleden zijn vermoord door een racistische buurman in Verlindenstraat in Schaarbeek. Isnasni pleit al jaren voor een hernoeming van de bewuste straatnaam om haar ouders te herdenken en start nu ook een onderzoek.

De Habiba-Ahmed Foundation is vernoemd naar Habiba en Ahmed Isnasni, een Schaarbeeks koppel dat op 7 mei 2002 in Schaarbeek vermoord werd door een buurman. Later bleek dat racistische motieven aan de basis lagen van de moord. Kenza, de dochter van het echtpaar Isnasni, is de stichter van de Habiba-Ahmed Foundation.

Sinds 2019 ijvert de stichting ervoor om de namen van Habiba en Ahmed te vereeuwigen op een straatnaambordje. De stichting denkt aan een deel van de Vanderlindenstraat waar het gezin leefde: tussen de Paviljoenstraat en de James Wattstraat.

Via een burgerinterpellatie is dat idee voorgesteld in de gemeenteraad in 2019. "We hebben honderden handtekeningen verzameld, in Schaarbeek was er toen veel vraag naar," herinnert Kenza. "Het voorstel werd unaniem goedgekeurd."

De gemeente heeft vervolgens de buurtbewoners ondervraagd en de meerderheid stemde tegen. "We waren hier niet van op de hoogte," herinnert Isnasni. "We hadden eerst de dialoog moeten aangaan. Ook administratieve wijzigingen doorvoeren was heel moeilijk toen."

Nieuwe poging

Vanaf september wil de stichting daarom een nieuwe poging wagen, dit keer met meer theoretische bagage. De stichting brengt daarvoor eerst in kaart welke straten verwijzen naar een Brusselaar met migratieachtergrond. Een overzicht zal mogelijk al dit jaar beschikbaar zijn voor het publiek.

"We hebben 180 nationaliteiten in Brussel, daar zijn we heel trots op, maar als je om je heen kijkt, zie je die diversiteit niet," verklaart Isnasni. Dat terwijl straatnamen wel iets doet met de perceptie, aldus Isnasni. "Je voelt je meer thuis als je om je heen straten ziet met namen die je herkent."

Ook daarom pleit de stichting voor meer verwijzingen naar Brusselaars met een migratieachtergrond in de openbare ruimte, "zoals Habiba en Ahmed", zegt Isnasni. Ze verwijst naar de 60 jaar bilaterale akkoorden met onder meer Marokko, die dit jaar hun verjaardag vieren. "Maar dit gaat ook over de vele andere Habiba's en Ahmeds die naar België zijn gekomen."

"Deze straatnaam zou het logische vervolg kunnen zijn op het omdraaien van de buste van burgemeester Nols," gaat Isnasni verder. Na een uitgebreide oefening besliste de gemeente om het standbeeld van de controversiële burgemeester, gekend vanwege zijn racistische uitspraken, met de rug naar het publiek te keren. Dit is de kans voor de gemeente om nog een stapje verder gaan, denkt Isnasni. "Schaarbeek zou een voorbeeldrol kunnen spelen."

Gemeente 'wil niets forceren'

De woordvoerder van burgemeester Jodogne bevestigt dat er in 2019 inderdaad een aanvraag is gedaan voor een wijziging van de straatnaam. Die werd toen aangenomen op voorwaarde dat er navraag zou worden gedaan bij de bewoners van de straat, maar een meerderheid stemde tegen.

"We begrijpen niet goed waarom we het opnieuw moeten doen," zegt Baptiste Buidin, woordvoerder van burgemeester Cécile Jodogne (Défi). "We steunen de stichting, maar de bewoners wilden het niet. We zullen zien wat de resultaten van het onderzoek zijn, maar we willen niets forceren."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni