Het aantal jongeren in Brussel dat niet werkt en geen opleiding volgt, steeg in 2024 voor het eerst sinds 2018 opnieuw. Het ging vorig jaar om 13,1 procent van de jongeren tussen 15 en 29 jaar in Brussel tegenover 11,2 procent in 2023. Brussel steekt daarmee boven het nationale gemiddelde uit.

© PhotoNews
| Brusselse jongeren, in de buurt van het Noordstation (archiefbeeld).
Aantal Brusselse jongeren dat niet werkt en geen opleiding volgt opnieuw gestegen
Jongeren van 15 tot 29 jaar die geen opleiding volgen en geen job hebben, worden 'neet'-jongeren genoemd. 'Neet' staat voor ‘not in employment, education or training’.
Sinds het jaar 2000 kende het aantal neet-jongeren een forse daling. Het ging toen om 25,5 procent van de jongeren in Brussel tegenover 13,1 procent nu of in totaal 35.000 jongeren. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat daarmee op gelijke voet met Wallonië terwijl het in Vlaanderen om 7,2 procent gaat.
Actiris, de openbare dienst in Brussel die instaat voor werkzoekenden, benadrukt dat de 35.000 Neet-jongeren een erg heterogene groep vormen. “Wat ze gemeen hebben is een groot wantrouwen tegenover instellingen en het feit dat ze verschillende problemen cumuleren”, vertelt Hanne De Valck, partnershipbeheerder bij Actiris.
“Dat gaat van familiale problemen en middelengebruik tot huisvestingsproblemen en mentale problemen. Vooral die laatste twee zien we sinds de covidperiode vaker opduiken. Het aantal Neet-jongeren daalde de voorbije jaren sterk, maar de problemen waarmee ze kampen zijn feller.”
800 jongeren per jaar
Omdat Actiris weinig ervaring heeft met de begeleiding van Neet-jongeren werkt de dienst hiervoor al enkele jaren samen met verschillende partners. Het gaat om Art2work, Backstage.Network, Groep INTRO, InBrussel, Infor Jeunes Bruxelles, Jes en OrientaEuro.
Zij zijn zelf verantwoordelijk om de jongeren te contacteren en hanteren elk een eigen aanpak, variërend van straathoekwerk tot het contacteren van ouders via gezondheidscentra. Actiris investeert jaarlijks 1,6 miljoen euro in de partnerschappen.
In 2023 werden op deze manier achthonderd jongeren begeleid, 37 procent kwam daarvan bij een opleiding of job terecht.
Tussen 2023 en 2027 mikt Actiris op 3.000 begeleidingen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Actiris , Neet , jongerenwerkloosheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.