20180503 Special gaypride BRUZZ ACTUA 1616

| Volgens Unia moet er ‘op verschillende niveaus’ gewerkt worden aan sensibilisering. “In de scholen, in het onderwijs,...het is zorgwekkend te zien hoe de toenemende polarisatie in de samenleving ook hier erg ingrijpt."

Aantal meldingen van discriminatie queer gemeenschap blijft stijgen

JP
© BRUZZ
17/12/2024

Leden van de LGBTQ+-gemeenschap vinden steeds beter de weg naar de politie. Dat blijkt uit het stijgend aantal meldingen van discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Maar dat is niet de enige verklaring voor de opvallende toename. Els Keytsman, codirecteur van gelijkekansencentrum Unia: "Het geweld neemt toe en dat is zorgwekkend."

Antoine woont al twintig jaar in Brussel. In augustus 2023 werd hij slachtoffer van homofoob geweld. Dat was niet de eerste keer, maar tot dan toe werd hij alleen uitgescholden of achtervolgd.

Op klaarlichte dag verliet hij zijn kantoor om een telefoontje te plegen op het Alphonse Lemmensplein in Anderlecht. "Plots riep iemand: 'Allez, il faut circuler!’."

Meteen daarna kreeg Antoine klappen in zijn gezicht. "Alles ging enorm snel, ik denk dat het hele voorval niet meer dan vijftien seconden geduurd heeft. Maar er zat zoveel haat in de ogen van die man. Dat beeld krijg ik sindsdien niet meer uit mijn hoofd."

Antoine is niet de enige die met geweld te maken kreeg het afgelopen jaar. In 2023 werden 63 klachten geregistreerd door Brusselse politiezones. Dat betekent een stijging van 62 procent vergeleken met de periode 2015-2023 en een toename van 11 procent vergeleken met 2022. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Brussels Observatorium van safe.brussels, dat eind vorige week verscheen.

Het werkelijke aantal gevallen ligt mogelijk nog hoger: het Rainbow House meldt in datzelfde rapport dat zij 93 klachten ontvingen in 2023. Van deze klachten overwogen 14 mensen om naar de politie te stappen, waarvan er uiteindelijk 13 dat ook echt deden. De klachten die binnenkwamen bij het Rainbow House betroffen vooral verbaal geweld (69 gevallen) en fysiek geweld (68 gevallen).

“Het gaat het om hate crime en hate speech, maar soms ook om zwaar fysiek geweld,” beaamt ook Els Keytsman, codirecteur van het Gelijke Kansencentrum Unia, dat dinsdag haar jaarrapport voorstelde in de commissie Gelijke Kansen van het Brussels Gewest. “We krijgen steeds meer meldingen binnen. We zien een trend die zorgen baart,” zegt Keytsman. “We zien bovendien nog een andere trend: symbolen, zoals de regenboogvlag, worden niet meer aanvaard en daarom weggetrokken."

Begin dit jaar bleek dan ook uit onderzoek dat de helft van de Belgische LGBTQ+'ers niet meer hand in hand durft te lopen met hun partner.

Volgens Unia moet er ‘op verschillende niveaus’ gewerkt worden aan sensibilisering. “Het is zorgwekkend te zien hoe de toenemende polarisatie in de samenleving ook hier erg ingrijpt. We staan de slachtoffers zo goed mogelijk bij. ”

Pilootproject ontvangt commissariaten krijgt evaluatie

Ook kondigt Unia aan dat het pilootproject van Equal Brussel rond onderrapportering van LGBTQ+-haatmisdrijven een vervolg krijgt. “Equal Brussels werkt sinds jaren rond de ontvangst van slachtoffers van geweld binnen de politiecommissariaten,” zegt codirecteur van Unia, Patrick Charlier. "Ze gaan na hoe de ontvangst is van de politie. Of er obstakels zijn? We ronden nu, samen met het middenveld en Equal Brussels, een evaluatie af om te zien hoe we dit project verder kunnen ontwikkelen.”

Bij Unia ging in 2023 zo’n zes procent van de klachten over seksuele geaardheid. Het grootste deel van de klachten (35 procent) betrof raciale kenmerken, zoals geweigerd worden voor een job of woning vanwege zijn of haar huidskleur of origine, daarna volgen klachten over handicap (25 procent) gevolgd door klachten over levensbeschouwing (7 procent).

In totaal werden bij Unia in 2023 ruim 1333 meldingen gedaan, afkomstig uit het Brussels Gewest. Het gaat om een stijging van 14 procent vergeleken met 2022. In heel België werden 6.706 meldingen van discriminatie gedaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni