Geweigerd in bars, bekogeld en achternagezeten op de Anspachlaan. Het was bepaald geen ‘happy Pride’ voor queer galeriehouder Nathan French. “Brussel heeft een stap achteruit gezet.” Gelijkekansencentrum Unia zag vorig jaar ook meer meldingen van discriminatie omwille van geaardheid binnenkomen.
Queer galeriehouder aangevallen na Pride: 'Het gaat de verkeerde kant op met Brussel'
“Happy Pride? Niet echt,” schrijft Nathan French op zijn Facebookpagina. ‘Bedankt aan mijn mooie vrienden die voor me zorgden, en een paar vreemden die me moesten beschermen... Ik werd bedreigd en achtervolgd door tieners, er werden dingen naar me gegooid, ik werd uitgescholden en mocht bars niet binnen omdat mijn outfit te onthullend was.”
“Het gaat de verkeerde kant op in Brussel,” zegt French dan ook aan BRUZZ. De beeldhouwer en oprichter van SHAME Gallery verhuisde zestien jaar geleden van het Verenigd Koninkrijk naar België. “Jarenlang zag ik veel vooruitgang, het werd steeds veiliger, mensen begonnen zich meer te verkleden. Maar de laatste tijd valt me op dat mensen zich minder verkleden. Voorbijgangers lijken gefrustreerder te zijn op straat. Er wordt meer naar me geroepen en omstanders komen minder tussen.”
In het verleden is French al verschillende keren aangevallen in Brussel, fysiek of verbaal. Nadat hij vijf jaar geleden werd weggelachen door de politie toen hij aangifte van diefstal wilde doen, vermijdt hij sindsdien het politiecommissariaat.
'Het kan dus ook slechter worden'
Over het algemeen probeert French te vermijden dat hij alleen de straat op moet. Tijdens de Pride gebeurde dat toch. "Op de Anspachlaan begonnen een paar mannen naar me te schreeuwen en me te achtervolgen. Ze gooiden voedsel en drankjes naar me. Gelukkig vroegen mensen of ik met ze mee wilde lopen. We hebben meer van zulke mensen nodig."
"Ik dacht dat het alleen beter zou worden," betreurt French. "Maar het kan dus ook achteruit gaan." Aangifte wil hij niet doen van het incident op de Anspachlaan. "Via mijn exposities ga ik het probleem verder bestrijden." SHAME is een politieke kunstgalerie voor hedendaagse kunst in de Marollen, die exposities organiseert rond anti-discriminatie en empowerment van gemarginaliseerde groepen.
Ook Unia ziet stijging klachten
In het Rainbow House kwamen vier meldingen binnen gerelateerd aan de Pride. "Het gaat om twee meldingen van verbale agressie, één over fysieke agressie en één over het gooien van flessen," zegt Inês Dantas Ramalho, die zich bij het Rainbow House buigt over de meldingen van LGBTQI+-fobie. Bij de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene kwamen geen klachten binnen in de marge van de Pride.
Bij Unia is het te vroeg om te zeggen om het aantal klachten te vergelijken met voorgaande jaren. Wel opende Unia opende in 2021 meer dossiers over discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven in verband met seksuele geaardheid dan het jaar daarvoor. Het gaat om 176 dossiers in 2021, dat is 6,4 procent van alle Unia-dossiers, in 2020 was dat nog 4,3 procent. De cijfers liggen ook hoger dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaren.
In dossiers over seksuele geaardheid is er bovendien vaker sprake van geweld dan in andere dossiers, herinnert Unia-woordvoerster Anne Salmon. "Bij de dossiers rond homofobie die wij bij Unia behandelen, gaat het in bijna 43 procent van de gevallen om haatmisdrijven, zoals slagen en verwondingen." Unia roept getuigen daarom op om zich te melden, om zo het haatmotief te kunnen bewijzen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Veiligheid , nathan french , shame gallery , Belgian Pride , LGBTQIA+