BRZ 20240925 1904 GESPREK Luc Terlinden 4

Saskia Vanderstichele

| Luc Terlinden

Aartsbisschop Luc Terlinden over seksueel misbruik in Kerk: 'Ernstig tekortgeschoten'

© Belga
17/11/2024

De aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel Luc Terlinden heeft zondag tijdens een misviering ter herdenking van de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk gezegd dat de Belgische kerk ernstig is tekortgeschoten in het erkennen van de slachtoffers. "We hebben het kwaad in ons midden te lang genegeerd", zei de aartsbisschop tijdens de plechtigheid in de Basiliek van Koekelberg in Brussel.

Afgelopen jaar zijn er 218 meldingen van seksueel misbruik binnen een pastorale relatie in de Kerk in België gedaan, een gevolg van de documentairereeks 'Godvergeten' op VRT. Het jaar voorheen waren er 47 meldingen. Dat blijkt uit het gepubliceerde jaarverslag van de Belgische bisschoppenconferentie.

Aartsbisschop Terlinden heeft tijdens de herdenkingsdag toegegeven dat de kerk "ernstig tekortgeschoten" is in de erkenning van de slachtoffers. "We namen onze verantwoordelijkheid niet zoals het had gemoeten. Het heeft té lang geduurd voor we het leed en de trauma's van de slachtoffers ten volle hebben erkend." De aartsbisschop bidt voor de "nabijheid van God" voor de slachtoffers van seksueel misbruik door de Belgische kerk en heeft God om vergiffenis gevraagd door "onze harten te vernieuwen en ons te genezen van alle kwaad."

De aartsbisschop brak in zijn preek ook nog een lans voor "het erkennen van kwetsbaarheid". "Wanneer kwetsbaarheid wordt miskend en een gevoel van almacht de overhand krijgt, wordt de deur naar misbruik geopend. Dat is ook wat in onze kerk heeft plaatsgevonden. Het leidde tot de meest afschuwelijke vormen van misbruik, gepleegd door geestelijken en andere verantwoordelijken. Dit is in onze schaamte en onze vernedering."

'Diepgaande verandering nodig'

Slachtoffer Anne-Sophie Cardinal getuigde tijdens de herdenkingsviering over het leed dat haar werd aangedaan door de kerk. Ze is een van de vijftien slachtoffers die in september op gesprek mocht met Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan België. "Lange tijd voelde ik een soort woede in mij (...). Het is niet eerlijk voor een kind om het onhoorbare en het onuitspreekbare aan te moeten klagen."

Het slachtoffer heeft het leed "begraven in zichzelf" tot ze op een dag wakker werd "met een vieze smaak in de mond". "Alles in je leven is geplunderd en verwoest, als een bosbrand die niets dan as achterlaat." Het slachtoffer beklaagt dat de kerk indertijd "niets tot stand heeft gebracht om kinderen in staat te stellen zichzelf uit te spreken", maar toch gelooft ze dat de kerk vandaag "weet dat er diepgaande verandering in gang moeten worden gezet". De kerk weet echter niet hoe ze dit moet doen en "schuift de verantwoordelijkheid voor de feiten vaak naar de ander".

Het gesprek met de paus in september is volgens Cardinal "een eerste stap in de richting van wat ieder van ons verwacht". "De gemeenschappelijke vijand is niet de kerk, maar het kwaad dat ons naar beneden sleurt en ware gerechtigheid verhindert." Er moet samengewerkt worden om "meer erkenning en gerechtigheid" voor alle slachtoffers te verkrijgen, besluit ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni