| Het standbeeld voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de basiliek van Koekelberg. (archief)

Brusselse raadkamer buigt zich over verder verloop 'Operatie Kelk'

© Belga
13/01/2025

De Brusselse raadkamer heeft zich maandagmiddag gebogen over het verdere verloop van Operatie Kelk en de eventuele opstart van een proces ten gronde. Hoewel de raadkamer nog geen knopen doorhakte, is het nog maar de vraag of er in de toekomst een proces gevoerd zal worden. De advocaten van de slachtoffers wijzen op een "gehandicapt dossier". De uitspraak van de raadkamer volgt op 17 februari.

Operatie Kelk is het onderzoek naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke kerk en een doofpotoperatie daarrond binnen de kerk die opgestart werd in 2010.

Zowel het parket als de advocaten van de slachtoffers stuurden aan op een vernietiging van het dossier. De advocaten van de slachtoffers hekelen dat er gedurende het verloop van het onderzoek kroonstukken zijn verdwenen uit het dossier, na vermeende inmenging van de Belgische kerk in het onderzoek. De advocaten van de verdediging beroepen zich op de verjaring van de feiten.

De Brusselse raadkamer van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg heeft zich maandagnamiddag vooralsnog niet uitgesproken over het verdere verloop en of er al dan niet een proces wordt opgestart. Wel hebben een vijftiental slachtoffers het woord mogen nemen in de raadszaal.

'Gehandicapt dossier'

Volgens advocate van de slachtoffers Christine Mussche gaat het ondertussen over een "gehandicapt dossier". "Minstens twee derde van het dossier ontbreekt, als gevolg van een onwettige beslissing in afwezigheid van een burgerlijke partij. Dat is in strijd met de wet. (..) Wij klagen dit aan."

De advocaten van de slachtoffers, behalve Mussche ook Walter Van Steenbrugge, hebben aan de voorzitter gevraagd bijkomend rekening te houden met de bevindingen uit de parlementaire onderzoekscommissie. "Daar zijn erg belangrijke zaken aan het licht gekomen. Zo hebben de betrokken magistraten gezegd dat bepaalde beslissingen niet hadden mogen gebeuren. We spreken hier over de hoogste magistraten van het land. Dat is toch allemaal niet min."

De advocaten van de verdediging, Joris Van Cauter en Fernand Keuleneer, wilden niet reageren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni