Met haar project Better wil Marie Logé meer geld bij goede doelen krijgen. Particulieren konden zich al eerder inschrijven, sinds vorig jaar kunnen ook bedrijven aansluiten.

Bedrijven kunnen werknemers cheques voor goede doelen geven
Marie Logé (38) begon met Better in 2022. De handelsingenieur met ervaring in de bankwereld stelde twee dingen vast: “Sociale organisaties besteden 40 procent van hun tijd aan fondsenwerving, waardoor er weinig ruimte blijft voor de kernwerking. Daarnaast is er een grote groep van pakweg 30-45 jarigen die wel een betere maatschappij wil, maar niet goed weet hoe daaraan te beginnen.”
Met het platform, dat ze samen met Thomas Carton de Wiart oprichtte, verbond ze de twee groepen: privépersonen die een digitaal abonnement nemen, duiden de thema’s aan die ze belangrijk vinden (onderwijs, milieu, gezondheid, armoede …) en in functie daarvan stelt het platform concrete organisaties voor uit een lijst van 35 goede doelen. Bij elk initiatief hoort een filmpje.
Met namen als Doucheflux, het Eilandje, Toekomstatelierdelavenir (TADA) of Cultureghem zitten daar heel wat Brusselse doelen bij. Een maand later krijgt de abonnee de keuze: dezelfde organisatie blijven helpen of een ander voorstel krijgen. Ruim vijfhonderd mensen, goed voor 6.000 euro aan giften per maand, stapten ondertussen in een systeem dat binnenkort overigens minder aantrekkelijk wordt: de nieuwe federale regering zal de fiscale aftrekbaarheid van giften verminderen van 45 procent naar 30 procent.
Sinds afgelopen najaar richt Better zich ook op bedrijven, een segment waar Logé meer potentieel in ziet dan in privépersonen. “Ook ondernemingen zijn vaak op zoek naar een manier om een maatschappelijke impact te hebben, temeer omdat werknemers hen daar ook om vragen.” Door met Better te werken, maken ze zich het leven een pak makkelijker, vindt Logé. “Ondernemingen kunnen hun werknemers, of klanten, een eenmalige sociale cadeaucheque geven, bijvoorbeeld voor een personeelsfeest.
Of ze kiezen voor een abonnement voor hun personeel, dat maandelijks een bepaald bedrag kan uitgeven aan organisaties uit onze portfolio. Zie het als een soort sociale maaltijdcheques.”
35
goede doelen telt het platform Better, met daarbij ook Brusselse zoals TADA en Doucheflux
6.000
euro per maand aan giften brengt het goededoelenplatform Better vandaag op
Een dertigtal firma’s startte ondertussen met het systeem. Onder meer privébanken als Degroof Petercam zijn daarbij, net als Monizze (maaltijdcheques), Campfire (AI chatbots) of Tero (teambuilding, sport en resto).
Applaus van personeel
“Ik zocht naar een manier om niet enkel geld te verdienen met ons bedrijf, maar ook iets te betekenen voor de samenleving,” zegt Viviane Schramme, CEO van videoagentschap Duckmotion. “Better bleek perfect, ook al omdat ik er geen tijd insteek. De reacties van het personeel waren superpositief. Voor de eerste keer ooit kreeg ik applaus van mijn werknemers.”
Als die bedrijven een deel van hun budget aan sociale cheques spenderen, gaat dat niet ten koste van loon voor de werknemers of bewegingsmarge voor de organisatie die schenkt? “Die ondernemingen hebben meestal al een budget voor cadeaus aan hun werknemers,” vertelt Logé. “Ze krijgen bijvoorbeeld een waterfles of goodiebag op het einde van het jaar. We proberen hen ervan te overtuigen om die te vervangen door een gebaar met meer impact voor de maatschappij.”
Koken kost uiteraard geld. Logé en Carton de Wiart konden hun project opstarten dankzij financiering van privé-investeerders, die hopen om op een dag ook geld te verdienen via Better. Ook gebruikers dragen bij: individuen die in het systeem stappen betalen vijf procent van hun gift aan het platform. Bij bedrijven ziet de factuur er wat anders uit. “Stel dat je aan honderd medewerkers elk een sociale cadeaucheque van 30 euro wil geven, dan vragen we boven op die 3.000 euro nog twee euro per persoon en verwerkingskosten van 200 euro.”
Met enkele tientallen bedrijven als klant draait Better, dat behalve de twee oprichters één medewerker heeft, nog lang niet break-even. “Dat moet lukken vanaf 3.000 werknemers per jaar,” zegt Logé, die dat streefcijfer begin 2026 wil bereiken.
Toekomstatelierdelavenir (TADA) is een van de organisaties die giften ontvangen via het platform. “Die bijdragen zijn nog niet zo groot, maar ze groeien wel snel,” zegt Isabelle Cammaert, die bij TADA voor de fondsenwerving instaat. “Ik zie wel een toekomst voor dit soort innovatieve donatiesystemen voor sociale doelen. Bij Colruyt kan je de punten die je verzamelt ook al aan een sociaal doel naar keuze schenken.”
Taak voor de overheid
Het hele Betterplatform wil op die manier filantropie naar een breder publiek brengen en gebruikt daarbij bedrijven als ingang. Is het wel een goed idee om de ondersteuning van sociale initiatieven vooral aan bedrijven toe te vertrouwen? Moet de overheid die sociale taken niet op zich nemen? Logé vindt van niet.
“Het is net gevaarlijk als je als organisatie helemaal van overheidssubsidies afhangt. Die kunnen geschrapt worden. En waarom zouden regeringen de enige moeten zijn die mogen beslissen over wie wél en wie geen geld krijgt? Overheden zijn trouwens vaak erg reactief in hun financiering, ze steunen minder vaak nieuwe initiatieven, maar halen de portemonnee pas boven als een organisatie al iets bewezen heeft.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , betterplatform , Marie Logé , TADA , Cultureghem , het Eilandje , Doucheflux , Brussel Kort