België telde vorig jaar 9 procent minder eerste asielaanvragen dan in 2022, een groot verschil met heel Europa, waar het gemiddeld aantal asielaanvragen vorig jaar net sterk steeg. En dat terwijl er nog steeds lange rijen staan aan de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. "Het verschil tussen de Europese landen ligt in ieder geval niet aan een verbeterd Belgisch migratiebeleid", zegt expert Pascal Debruyne van de Odisee Hogeschool.
België is nog niet uit asielcrisis: 'Sommigen slapen al langer dan zes maanden op straat'
Lees ook: Iets minder asielaanvragen in 2023
Het aantal mensen dat voor het eerst asiel aanvroeg in de Europese Unie is vorig jaar met zo'n 20 procent toegenomen, schrijft De Tijd. Dat is ook het geval in de Belgische buurlanden (vooral Duitsland zag een stijging), maar België ziet net het omgekeerde: een daling van zo'n 9 procent.
Aan de Dienst Vreemdelingzaken aan Pacheco staat ook vandaag evenwel nog steeds een lange rijwachtrij. "We hebben echt het nieuwe Europese migratiepact nodig dat binnenkort zal gestemd worden in het Europees parlement, want het is die fundamentele hervorming die zal zorgen voor een meer eerlijke spreiding in Europa", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).
Maar dat klopt niet, volgens Debruyne. "Een echte spreiding zie ik daar niet uit voortkomen en de spreiding die zal gebeuren, zal wel heel beperkt zijn", zegt de migratie-expert.
Volgens Debruyne is de dalende trend in België deels zelfs het gevolg van een falend opvangbeleid. Debruyne doelt onder andere op het feit dat onder onder vluchtelingen het nieuws steeds vaker rond gaat dat de omstandigheden hier abominabel zijn. "Ik denk dan niet alleen aan op straat overleven, maar ook de mentale en psychische kwetsuren die zo'n bestaan met zich meebrengen."
Maanden wachten
Dat asielzoekers die ons land bereiken het zwaar te verduren krijgen, is algemeen bekend. Door een tekort aan opvangplaatsen moeten ze vaak maanden wachten op een bed en een dak boven hun hoofd.
"Ik ken mensen die al langer dan zes maanden op straat slapen", zegt ook Amin Majidi Emaduddin, een Afghaanse vluchteling die al negen jaar in ons land verblijft.
Afghanen die naar ons land willen vluchten worden daarom gewaarschuwd door familie en vrienden die in België verblijven. "Maar het is moeilijk om naar een nieuw land te gaan als je daar niemand kent", aldus Emaduddin.
En dat bevestigt ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen: "Aanwezigheid van familie of diasporagroepen is heel erg belangrijk. België kent bijvoorbeeld een grote Afghaanse gemeenschap en dat is ook een van de redenen waarom er zoveel Afghanen naar België komen", zegt Thomas Willekens.
Lees meer over: Samenleving , asielaanvragen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.