In de kelder van een woning aan de Franz Merjaystraat in Elsene is brand uitgebroken na een explosie. Een ontplofte batterij van een step lag aan de oorzaak van het probleem. De rook verspreidde zich snel via het trappenhuis, waardoor de bewoners het gebouw moesten verlaten. De Brusselse brandweer evacueerde hen vrijdagavond, iets na 23 uur, met behulp van een autoladder.

©
DLKVO
| Sibelga sloot uit voorzorg de nutsvoorzieningen af, het huis is onbewoonbaar.
Bewoners geëvacueerd na explosie door ontplofte batterij van step
De bewoners van het gelijkvloers vluchtten via de tuin en klommen met een ladder naar de buren. De bewoners van de eerste en tweede verdieping bleven binnen en meldden zich aan het raam, waarna ze met een autoladder werden geëvacueerd. De brandweer forceerde de deuren van de bovenste verdiepingen om zeker te zijn dat niemand achterbleef. Niemand raakte gewond.
De vermoedelijke oorzaak van de brand is een ontplofte batterij van een elektrische step. In de kelder stonden twee steps; of ze aan het opladen waren, kon niet worden vastgesteld omdat het elektrische systeem volledig gesmolten was. De brand breidde zich uit naar opgeslagen voorwerpen in de kelder. De woning had geen rookmelders in de kelder, wel in de woongedeelten.
De brandweer kwam ter plaatse met twee autopompen, twee autoladders, een commandowagen en meerdere ziekenwagens. Uit voorzorg werd de gastoevoer afgesloten en schakelde netbeheerder Sibelga de nutsvoorzieningen uit. De woning is voorlopig onbewoonbaar. De bewoners zorgen zelf voor onderdak.

©
DLKVO
| De accu's werden ondergedompeld in een kleine container voor langdurige koeling.
Adviezen van de brandweer
Woordvoerder Walter Derieuw van de Brusselse brandweer waarschuwt voor de risico’s bij het thuis opladen van batterijen: “Gebruik altijd originele opladers en apparatuur van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je batterijen oplaadt in de buurt van een rookmelder en houd ze weg van brandbare materialen. Het is absoluut af te raden om ’s nachts op te laden, omdat je dan niet tijdig kunt reageren bij oververhitting of brand. Controleer batterijen regelmatig tijdens het laden om mogelijke problemen snel op te merken.”
Daarnaast benadrukt Derieuw het belang van het installeren van goedgekeurde rookmelders. Deze zijn te herkennen aan een ingebouwde batterij en een levensduur van tien jaar en zijn sinds 1 januari 2025 verplicht in het Brussels Gewest.
Lees meer over: Samenleving , brandweer , ontplofte batterij