De stad Brussel herdenkt dinsdag de tachtigste verjaardag van de bevrijding van de hoofdstad aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nog tot 20 uur staan er verschillende gratis activiteiten op de Grote Markt gepland.
Brussel herdenkt tachtigste verjaardag van de bevrijding eind Tweede Wereldoorlog
Lees ook: Onverzettelijk Anderlecht (4): 'Oekraïne brengt de angst uit de Tweede Wereldoorlog terug'
Aan de Congreskolom was om 10 uur een eerste herdenking. Onder meer burgemeester Philippe Close, vertegenwoordigers van verschillende ambassades en een vertegenwoordiger van de Welsh Guards, de Britse legereenheid die Brussel bevrijdde, legden bloemen neer aan het graf van de Onbekende Soldaat.
Ook een van de laatste overlevenden van de Brigade Piron, graaf Henri d'Oultremont, en een delegatie van de Brusselse lagere school Dachsbeck woonden de plechtigheid bij.
"We herinneren ons de offers, de moed en de eenheid waardoor onze stad de vrijheid kon herwinnen. Vandaag doen we met de verschillende herdenkingen de ziel van Brussel leven, een stad waar de geest van verzet en solidariteit nooit verzwakt is," zei Close.
Hij verwees ook naar een "kwetsbare vrede in bepaalde delen van Europa" en richtte zijn gedachten tot de Oekraïners die "het slachtoffer zijn van een onbeperkt geweld" sinds de Russische inval in het land.
Parade
Na de ceremonie trok een parade onder begeleiding van de Welsh Guards Band richting de Grote Markt, waar onder meer toespraken plaatsvonden. Ook werd de 'Herinneringsmuur' van kunstenaar Denis Meyers onthuld. Hij maakte het kunstwerk in samenwerking met verschillende Brusselse scholen.
Op de Grote Markt vinden nog tot 20 uur verschillende gratis activiteiten plaats. Zo zijn er onder meer een tentoonstelling van militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, een reconstructie van een kampement, swing- en jazzoptredens en een optreden van de Welsh Guards Band. Manneken Pis werd voor de gelegenheid uitgedost in militaire kledij.
Tot en met vrijdag loopt er in het stadhuis nog een gratis fototentoonstelling over de bevrijding.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , tweede wereldoorlog , bevrijding van Brussel , Philippe Close