Bijna tweeduizend dak- en thuislozen deden in 2024 een beroep op het OCMW van Brussel-Stad, 7 procent daarvan is tussen 16 en 24 jaar oud. Dat blijkt uit een studie van het Brusselse OCMW. Die toont verder aan dat 637 kinderen rechtstreeks of onrechtstreeks bij dakloosheid betrokken zijn, zo verklaart OCMW-voorzitter David Weytsman (MR).

© PhotoNews
| Een dakloze in Brussel (archief).
Brussel-Stad telt tweeduizend daklozen, zeshonderd kinderen hebben dakloze ouder
Het OCMW van Brussel-Stad heeft vorig jaar 1.990 daklozen onder zijn hoede genomen. Volgens voorzitter Weytsman neemt de dakloosheid in de stad, net als in het hele Brussels Gewest, steeds toe. Tussen 2008 en 2022 steeg het aantal daklozen in het gewest van 1.724 tot 7.134 personen, een toename van 314 procent op veertien jaar tijd.
Het is daarnaast zorgwekkend dat ook begeleide en niet-begeleide minderjarigen dakloos worden. In het Brussels Gewest zouden er bijna duizend minderjarige daklozen zijn. Uit de studie blijkt daarnaast dat 637 kinderen een dakloze ouder hebben. "Een kind dat buiten slaapt, is een kind dat we aan zijn lot hebben overgelaten", zo klaagt Weytsman aan.
Uit die studie komt nog een opmerkelijk cijfer naar voren: 3 procent van de daklozen in Brussel-Stad heeft een job.
Vijfhoek en Laken
In Brussel-Stad concentreert het aantal daklozen zich vooral binnen de Vijfhoek (31 procent), maar het fenomeen komt ook vaker voor in het noorden van de hoofdstad. 95 procent van de thuislozen is alleenstaand, 80 procent is een man.
Op vlak van leeftijd is ruim een kwart tussen 30 en 39 jaar, 24 procent tussen 40 en 49 en bijna 10 procent nog ouder. De jongeren van 16 tot 24 jaar vertegenwoordigen 7 procent van het aantal daklozen. Drie procent van de vrouwelijke daklozen in Brussel-Stad is jonger dan 18 jaar.
Ruim 80 procent van de dak- en thuislozen kampt met gezondheidsproblemen, 14 procent worstelt met psychische problemen, zo leert de studie nog. Meer dan één derde heeft een lichamelijke beperking en 11 procent heeft een verslavingsprobleem.
Twee jaar
36 procent van de Brusselse dak- en thuislozen heeft geen enkele vorm van vast inkomen. De helft van de ondervraagde personen leeft bovendien al langer dan twee jaar op straat.
Brussels OCMW-voorzitter Weytsman wil met de cijfers uit de studie aan de slag en zal in de komende maanden een plan voor de strijd tegen dakloosheid voorstellen.
"Dakloosheid blijft toenemen en dat heeft gevolgen op veel gebieden, zoals volksgezondheid, veiligheid, werkgelegenheid en huisvesting", zo reageert Weytsman. "Het overbelast onze hulpdiensten, verzwakt de cohesie van buurten en verhindert bovenal duizenden mensen om hun leven opnieuw op te bouwen. Ons doel is niet alleen om kansarmoede te begeleiden, maar vooral om die te verminderen. In de komende maanden zullen we een strategisch plan voorstellen om dakloosheid te voorkomen, te beheren en te verminderen", zo klinkt het.
"Maar dit probleem overstijgt het OCMW", zo laat Weytsman aan BRUZZ weten. "De volgende Brusselse regering moet er een prioriteit van maken. We kunnen niet langer toestaan dat dit fenomeen steeds erger wordt."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , dakloosheid , dakloze mensen , David Weytsman , OCMW Brussel-Stad , onbegeleide minderjarigen