Brusselse brouwerij Cantillon viert renovatie van historische brouwkuip

Frank Hoornaert, Nordin Sermant
© BRUZZ
09/11/2024

Zaterdag werd de gerestaureerde brouwkuip van Cantillon opnieuw in gebruik genomen. Na meer dan 100 jaar trouw dienst was die toe aan een grondige opknapbeurt. Geuzebrouwer Jean-Pierre Van Roy en zijn vrouw Claude Cantillon, kleindochter van de oprichter, keken toe en zagen dat het goed was.

Naar de exacte leeftijd van de brouwkuip blijft het wat gissen, al werd ze naar alle waarschijnlijkheid eind de 19e eeuw vervaardigd. Tussen 1905 en 1935 stond ze in Brasserie du Néblon in Ouffet, om in 1938 aangeschaft te worden door de zonen van Paul Cantillon.

Zij wilden toen met tweehandsmateriaal eigenhandig geuze kunnen brouwen. Voordien gebeurde dat immers met lambiek van anderen. Sindsdien nam de kuip een belangrijk plaats in binnen de Anderlechtse brouwerij.

Maar na meer dan 100 jaar trouwe dienst was de brouwkuip aan een grondige opknapbeurt toe. “Ze was versleten”, zegt Jean-Pierre Van Roy. Niet verwonderlijk, want volgens de brouwer heeft ze wel “meer dan 10.000 keren gewerkt.”

Precisiewerk

Niet iedereen kan zich echter wagen aan een dergelijke restauratie. Het gaat om een technisch precisiewerk, te vergelijken met het onderhoud van een zware horloge. NF-Metal uit Sint-Lambrechts-Woluwe mocht de uitdaging op zich nemen. Geen makkelijke opdracht, “maar we zijn heel tevreden met het resultaat”, klinkt het bij zaakvoerder Willy Nootens.

Waarom een nieuwe kuip geen optie was? “Naast een brouwerij is deze plek een museum over geuze”, zegt Van Roy. “Het erfgoed en materiaal uit de 19e eeuw moet om die reden bewaard blijven. De mensen komen naar hier om het te admireren.”

En dat bleek het geval zaterdag, tijdens de inhuldiging van de kuip op de ondertussen traditionele Open Brouwdag. Heel wat bezoekers kwamen een kijkje nemen. Jaarlijks komen er zo’n 40.000 toeristen over de vloer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni