Van Brussel een goede dertien kronkelende en stroomopwaartse kilometers op de Zenne ligt brouwerij 3 Fonteinen. De Beerselse lambiekbrouwer kan qua populariteit wedijveren met Cantillon. Bewijs daarvan? Een jonge Japanse vrouw die met grote ogen en een reiskoffer in haar hand de 'Lambik-O-droom', de winkel en degustatieruimte, in Lot binnenwandelt.
| Werner Van Obberghen (Brouwerij 3 Fonteinen, Beersel.)
“Met de trein van het Zuidstation naar het station van Lot tot hier is het zo'n twintig minuten. Vaak combineren toeristen een bezoek aan Cantillon met een bezoek aan 3 Fonteinen,” legt directeur Werner Van Obberghen van brouwerij 3 Fonteinen uit.
Het scheelde niet veel of 3 Fonteinen was een van de vele lambiekbrouwerijen of geuzestekerijen uit de Zennevallei die over de kop zijn gegaan. In 2009 dreef een kapotte thermostaat de temperatuur in de vatenruimte op naar 60 graden. Het resultaat: duizenden liters lambiek gingen verloren.
"Elk beetje winst dat we maken, steken we meteen in onze toekomst”
“Na die ramp zijn we dankzij Armand (Debelder, die de stekerij in '82 overnam van zijn vader en begon met brouwen in '97, red.) langzaam uit het dal gekropen,” zegt Van Obberghen. “Het is een proces dat nog steeds aan de gang is. Een beetje zoals het produceren van ons bier. Elk beetje winst dat we maken, steken we meteen in onze toekomst.”
De brouwerij teert net als Cantillon op een lange familiale brouwerstraditie en zal op haar terreinen in Lot gevoelig uitbreiden. Met onder meer een grotere opslagplaats en evenementencentrum. 3 Fonteinen zal er ook honderden Schaarbeekse kriekelaars planten, nog altijd de belangrijkste leverancier van de vruchten voor de felgesmaakte lambiek ‘Oude Kriek'.
“De voeling met onze wortels in deze streek, is wat ons sterk maakt,” aldus Van Obberghen. De CEO wil met de lokale brouwerij een voortrekker zijn van de noodlijdende Pajotse boeren. Daarom wil 3 Fonteinen op termijn helemaal biologisch zijn.
“Om die reden zijn we dit jaar een samenwerking aangegaan met elf plaatselijke landbouwers. Onze graansoorten en tarwe zijn nu 100 procent biologisch en komen van boeren naast onze deur. En het belangrijkste is dat we hen een heel goede prijs geven. We betalen hen drie keer zoveel als de prijs die ze normaal krijgen per hectare.
Laten we teruggaan naar vroeger, door meer perspectief te bieden aan de boer. In het kielzog van onze populariteit kunnen we het Pajottenland naar boven trekken.”
Lees meer over: Resto & Bar , Wetenschap , lambiek , geuze , bierbrouwerij , 3 fonteinen , Cantillon
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.