BRUZZ

| Woning in de Brouwerijstraat in Elsene.

Brusselse kabelwirwar: gemeenten willen juridische stappen nemen tegen telecombedrijven

© BRUZZ
11/07/2024

Een kluwen aan kabels en aansluitdozen ontsiert al jaren heel wat gevels in de hoofdstad. De Brusselse burgemeesters willen daar nu paal en perk aan stellen en onderzoeken mogelijke juridische stappen tegen telecombedrijven die zich niet aan de stedenbouwkundige regels houden.

De voorbije maanden groeide het verzet tegen de vele kabels die telecomoperatoren als Proximus, DIGI en Orange schijnbaar ongehinderd tegen Brussels gevels aanbrengen. “Te veel kabels op onze façades”, klinkt het fel in een online petitie die sinds april meer dan 400 handtekeningen verzamelde. "Wij laten Brussel niet zomaar lelijk maken.”

Eind juni vroeg de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe ook officieel aan het Brussels Gewest om het fenomeen aan banden te leggen. Heel wat andere gemeenten sloten zich intussen aan bij de vraag om actie.

Architecturale lijnen

In twee omzendbrieven verduidelijkte Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) dit jaar nog eens de regels. De plaatsing van kabels kan worden vrijgesteld van een vergunning als ze de architecturale lijnen van het gebouw volgen.

Voor een aansluitdoos zijn er wel strengere regels: die mogen naast de kleurenvereiste niet meer dan 25 centimeter uitsteken en er geldt een maximumvolume van 8 vierkante decimeter.

Die verduidelijking hielp al, maar lost het probleem niet volledig op, zegt de burgemeester van Etterbeek en voorzitter van de Conferentie van Burgemeesters van het Brussels Gewest Vincent De Wolf (MR) echter. "We zien dat de regels steeds vaker niet gerespecteerd worden. Het is tijd om deze anarchistische trend een halt toe te roepen."

Vincent De Wolf (MR) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

| Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek en voorzitter van de Conferentie van Brusselse burgemeesters.

Juridische studie

Woensdag werd op de Conferentie van Burgemeesters daarom besloten om een juridische studie te laten uitvoeren door een gespecialiseerde advocaat om mogelijke gerechtelijke stappen te bepalen tegen de telecomoperatoren die zich schuldig maken aan overtredingen. "We denken dat het mogelijk is om via zogenaamde 'milieustakingsvorderingen' overtredingen tegen te houden", aldus de burgemeester. Die studie wordt tegen volgende week verwacht.

De maatregel is voorlopig wel nog voorwaardelijk. Woensdag waren op de conferentie niet de nodige tien burgemeesters aanwezig om de beslissing officieel te maken. De Wolf stelt dat er contact zal worden opgenomen met de ontbrekende leden, maar twijfelt er niet aan dat zij het initiatief zullen steunen. "Dit is in elke gemeente een probleem: het is echt de Far West."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , kabels , Vincent De Wolf , Conferentie van Burgemeesters , proximus , digi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni