Belga

| Een door FeBISP (een adviesbureau voor de sociale economie en de sociale inschakelingseconomie) georganiseerde manifestatie, begin oktober in Brussel.

Brusselse stilstand bedreigt sociale ondernemingen, 'met verwoestende gevolgen'

© Belga
16/12/2024
Updated: 16/12/2024 14.51u

Door een gebrek aan besluitvorming en het aanhoudende Brusselse formatieproces dreigen talloze sociale ondernemingen geschrapt te worden of personeel te verliezen. Dat melden de vier sectorfederaties FeBIO, ConcertES, RESSOURCES en FeBISP maandag in een gezamenlijk persbericht. De politieke stilstand in Brussel is een recept voor het falen van de sector, met "verwoestende gevolgen".

In totaal dreigen 106 Brusselse inschakelingsondernemingen de financiering mis te lopen als gevolg van de inactiviteit en stilstand binnen de Brusselse regering in lopende zaken. Nochtans vullen deze organisaties een cruciale rol in het economische en sociale weefsel van het Gewest.

De sociale ondernemingen met een mandaat voor integratie staan onder meer garant voor de begeleiding van langdurig werklozen en OCMW-gerechtigden naar werk en een toekomst. "Als de Brusselse regering woensdag de mandaten 'inschakeling sociale economie' van de 106 ondernemingen die al geruime tijd om verlenging vragen, niet verlengt, komen bijna 2.700 voltijdse banen rechtstreeks in het gevaar", duidt Bénédicte Sophet, de secretaris-generaal van ConcertES.

Domino-effect

De besluiteloosheid en politieke stilstand van het Brussels Gewest zal "een domino-effect" veroorzaken voor duizenden minderbedeelde Brusselse huishoudens. "In lopende zaken neemt de Brusselse regering al wekenlang haar verantwoordelijkheid niet en stelt ze de sector bloot aan besparingen die simpelweg hun voortbestaan bedreigen", duiden de federaties.

Als deze situatie aanhoudt, zullen duizenden begunstigden en werknemers in de socio-professionele inschakeling vanaf 1 januari 2025 hun baan of opleidingskans verliezen, "wat de sociale ongelijkheden en uitsluiting in Brussel nog verder zal verergeren".

De federaties wijzen erop dat de sociale ondernemingen "niet de speelbal of gijzelaars mogen zijn van politieke onderhandelingen". Zo is het "dringend tijd dat de politieke verantwoordelijken, of ze nu in lopende zaken zijn of betrokken bij de onderhandelingen, beslissingen nemen die in verhouding staan tot de uitdagingen waarmee Brussel wordt geconfronteerd".

Het gaat in de ogen van de sociale ondernemingen ook om een "collectieve verantwoordelijkheid".

Ontslagnemend Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (Défi) zegt "sinds weken aan een oplossing voor het probleem te werken".

Volgens Clerfayt heeft de regering in lopende zaken "donderdag een akkoord bereikt om het mandaat van de sociale ondernemingen die een mandaat kregen voor integratie met één jaar te verlengen".

Wel herinnert Clerfayt er nog aan dat het niet de taak is van de huidige Brusselse regering om in een structurele oplossing te voorzien: "Het is aan de volgende regering om een meer permanente beslissing te nemen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni