Belga

| Minister van Brussel en Media Cieltje Van Achter (N-VA) in het Vlaams parlement.

Vlaams Parlement over Brusselse formatie: ‘Probleem zit bij de PS’

SVG
© BRUZZ
04/12/2024

‘Franstalige partijen hebben zich niet in te laten met Nederlandstalige meerderheid in Brussel.’ Dat heeft Vlaams minister voor Brussel Cieltje Van Achter (N-VA) woensdag gezegd namens de Vlaamse regering.

In de actuele vragen in het Vlaams Parlement ging het woensdagnamiddag over de recente crisis in de Brusselse formatie. De PS heeft maandag beslist uit de regeringsonderhandelingen te stappen. De partij wil niet onderhandelen met de N-VA, hoewel de Vlaams-nationalisten sinds vorige week deel uit maken van de Nederlandstalige meerderheid die formateur Elke Van Den Brandt (Groen) na meer dan vijf maanden eindelijk op de been heeft kunnen brengen.

Vlaams parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) wou weten hoe de Vlaamse regering op die situatie reageert, “want het stilzwijgen is oorverdovend”.

Minister Cieltje Van Achter antwoordde namens de Vlaamse regering. Voor haar staat die Vlaamse meerderheid in het Brussels parlement niet ter discussie. “Die meerderheid is er. Die meerderheid zit rond de tafel. Het probleem zit dus niet aan Vlaamse maar aan Franstalige kant. Want daar is nu geen meerderheid meer. De PS heeft immers de tafel verlaten.”

“Het is niet aan de Franstalige partijen om die Vlaams-Brusselse meerderheid al dan niet te erkennen. Zo is het ook voorzien in de Brusselwet,” besluit Van Achter.

Cliëntelisme

Parlementsleden van de N-VA, Vooruit en CD&V zitten op dezelfde lijn, zo bleek ook: de Nederlandstaligen vormen autonoom hun eigen meerderheid. “Brussel is de hoofdstad van een complex land dat gebouwd is op vele evenwichten,” zegt Hannelore Goeman (Vooruit). “En die evenwichten moeten onverkort gerespecteerd worden.”

“Over die meerderheid zullen we als Vlamingen zelf beslissen. En niemand anders. En dat de PS nu aan de kant is gaan staan, is geen slechte zaak,” voegt CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy daar aan toe. “Het is de beste manier om het cliëntelisme in Brussel aan te pakken.”

Ook over eerdere voorstellen van Leisterh of Défi om een Brusselse regering te vormen zonder Nederlandstalig akkoord zijn de parlementsleden duidelijk. “De Bijzondere Brusselwet spreekt voor zich: je kan geen volwaardige Brusselse regering vormen zonder meerderheid aan Nederlandstalige kant,” aldus Van Rompuy.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Cieltje Van Achter , Dominiek Lootens-Stael , Peter Van Rompuy , Karl Vanlouwe , Hannelore Goeman , brusselse formatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni