Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ

| Fabrice Cumps (PS), burgemeester van Anderlecht

Burgemeester Cumps over oudejaar in Kuregem: ‘Minder incidenten, maar hevig'

Jasmijn Post
© BRUZZ
02/01/2025

Alle ogen waren gericht op Kuregem tijdens oudejaarsnacht, mede dankzij een opvallende maatregel: de avondklok voor minderjarigen. Wierp dat veelbesproken politiebesluit zijn vruchten af? Burgemeester Fabrice Cumps denkt van wel: “We hebben dit jaar geen minderjarigen moeten oppakken.”

Autobranden op het Lemmensplein, een kerstboom in lichterlaaie op het Raadsplein en brandjes om de hulpdiensten ‘in de val te lokken’. Precieze cijfers van het aantal aanhoudingen in Kuregem zijn er nog niet, maar in de hele zone Zuid werden zo’n dertig mensen opgepakt voor overtredingen, zoals vuurwerk afsteken of brand stichten.

Opvallend: daar zaten géén minderjarigen bij. Tweede opvallende detail: van de mensen die in Anderlecht werden opgepakt, gebeurde alle aanhoudingen in Kuregem. Dat toont volgens burgemeester Fabrice Cumps (PS) aan dat zijn verhoogde aandacht voor de wijk niet alleen effect heeft gehad, maar ook noodzakelijk was.

'Geen minderjarigen opgepakt'

De groep van jongeren onder de zestien jaar, kwam vooral op straat om feest te vieren, tot een uur of 22. Niemand werd opgepakt. “Gemeenschapswachten hebben jongeren die ze na 19 uur op straat aantroffen, op de gevaren gewezen en naar huis gestuurd. Dat het gevaar voor deze jongeren reëel is, werd spijtig genoeg aangetoond in Rotterdam, waar een jongeman het leven liet bij het afsteken van een Cobra-vuurpijl,” zegt Cumps.

Na 22 uur kwam een andere groep in aanraking met de politie, blikt Cumps terug. Op hen had de avondklok geen impact, ze waren meerderjarig. “Deze mensen zochten actief de confrontatie en viel de hulpdiensten aan, onder meer door het gooien van molotovcocktails,” zegt Cumps.

'Vooral in Vorst hevige aanvallen op hulpdiensten'

Hoewel het aantal incidenten minder was dan voorgaande jaren en er ook minder mensen werden opgepakt, is het geweld volgens de burgemeester heviger geworden. “Waar voorheen vooral Cobra 8-vuurwerk werd gebruikt, werden nu ook molotovcocktails ingezet, niet alleen in Kuregem, maar ook in andere wijken zoals Vorst, Sint-Gillis en Molenbeek,” zegt Cumps.

“De methodiek was telkens hetzelfde: een vuur ontsteken om de brandweer te lokken en vervolgens de aanval openen.” Dat bevestigt ook politie-agent Yorrit Bastien, met wie BRUZZ mee op reportage gingdoor Kuregem tijdens oudejaarsnacht. “Ze willen ons uit ons kot lokken. We mogen de combi niet alleen laten, hun bedoeling is om de combi alleen te krijgen,” zegt hij. “Vanaf het moment dat ze zien dat hij alleen staat, komen ze van alle kanten.”

Hoewel er problemen werden gemeld in Kuregem – zoals op het Lemmensplein, waar meerdere auto’s in brand werden gestoken, het Baraplein achter het zuidstation en kruising van de van de George Moureau- en Eloystraat - werden de grootste problemen elders in de zone Zuid gemeld. “Vooral in Vorst waren de incidenten ernstig, met molotovcocktails en georganiseerde aanvallen op hulpdiensten," zegt Cumps.

9d57c8b8-lemmensplein.jpg

DVLKO

| Meerdere auto's werden door de brand in de as gelegd op het Lemmensplein in Anderlecht.

'Geen verschil' in Kuregem, volgens buurtbewoners

Terug naar Kuregem: wat hebben buurtbewoners gemerkt tijdens oudejaarsnacht? Heeft de avondklok en de verhoogde aandacht van de politie zijn vruchten afgeworpen? “Voor mij was er geen enkel verschil met voorgaande jaren,” zegt buurtbewoner Mohamed Ouamara, actief in buurtcomité Vigilance Kuregem.

“Ook mijn buurvrouw heeft geen verschil gezien. Als altijd zien we aan de ene kant crackdealers, aan de andere kant jongeren met vuurwerk. De politie was nergens te bekennen. We hebben de auto buiten de wijk geparkeerd.”

Ouamara betreurt dat de wijk alleen rond de feestdagen onder de aandacht komt, en dan vooral als ‘zwart schaap’: met de jeugd in het oog van de storm. “Wat biedt de gemeente als alternatief voor deze jongeren?,” zegt hij. “Wat zou een vrouw - een moeder of een tante - zeggen als je haar meeneemt wandelen in deze wijk, over het Lemmensplein? Er is hier geen bibliotheek, geen zwembad, geen sportzaal, geen feestzaal, er is niets om de jongeren een andere optie te geven.”

'Problemen houden niet op na oudejaarsavond'

Naast een tekort aan voorzieningen voor de jeugd, is er een hele reeks aan prangende kwesties die vraagt om een oplossing, ook na oudejaarsavond, gaat Ouamara verder: “We hebben last van crackdealers, ongeautoriseerde handelszaken, huisjesmelkers,” somt de geëngageerde buurtbewoner op.

Wat volgens Ouamara wél zou helpen? “Meer politie-aanwezigheid in de wijk, dat zou helpen. Een échte nabijheidspolitie, die een band kan aangaan met de jeugd.”

Is er zicht op meer aanwezigheid van de politie, ook na oudejaarsavond? “De straatdeals zijn een groot probleem,” erkent ook Cumps. “We doen het maximale met de middelen die we hebben.” Toch blijft voldoende mankracht voorzien een uitdaging volgens de burgemeester. “We hebben twee voetbalclubs op ons grondgebied en meerdere hotspots, er is veel werk.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni