Burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) ging aan het Flageygebouw, waar maandagavond een conferentie van de ULB met de Israëlische ex-diplomaat Elie Barnavi plaatsvindt, in discussie met enkele jonge pro-Palestijnse betogers.
Burgemeester Doulkeridis bij protesten Flagey: 'Elke kant moet zich kunnen uitdrukken'
De veiligheidsmaatregelen aan het Flageygebouw waren draconisch bij het begin van de ULB-conferentie rond Palestina en Israël. De politie was buiten massaal aanwezig, binnen liep het vol securitymensen. Toehoorders moesten geduldig in de rij wachten op hun beurt om door de metaaldetectoren te lopen.
Maandagnamiddag werd pas bekendgemaakt dat de conferentie van de ULB-campus naar Flagey zou worden verhuisd. Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) was wel vooraf op de hoogte, zegt hij aan BRUZZ. "Dat vergt natuurlijk voorbereiding."
De veiligheidsperimeter miste zijn effect niet. Slechts enkele tientallen, veelal jonge pro-Palestijnse betogers geraakten tot aan de ingang van Flagey.
Verhitte gemoederen
Daar probeerde Doulkeridis persoonlijk de gemoederen te bedaren. De emoties liepen daarbij hoog op. De jongeren hadden er geen begrip voor dat Doulkeridis een conferentie toeliet met de Israëlische ex-ambassadeur Elie Barnavi, die ze als een radicale stem zien. Met name Barnavi's uitspraak dat het "het simpelste is om Gaza te onderwerpen aan een tapijtbombardement, zonder zich vragen te stellen" stuit de demonstranten tegen de borst.
"Het was moeilijk om te dialogeren, want het was niet echt een dialoog," vertelt hij na het verhitte gesprek. "Zij denken dat ik als burgemeester de conferentie organiseer. Dat is natuurlijk niet zo. Mijn rol is ervoor te zorgen dat een conferentie waar tegenovergestelde visies over bestaan, kan doorgaan. En twee: dat ook de manifestanten hun standpunten kunnen uiten. Daar heb ik geen enkel probleem mee."
De woede was bij de jongeren zo groot dat het een dovemansgesprek werd, aldus de burgemeester. "Ach, het is natuurlijk ook klassiek dat jongeren zich tegen autoriteit afzetten," relativeert hij.
'Politieke exploitatie'
"Dat gezegd zijnde, vindt er duidelijk wel politieke exploitatie plaats door sommigen," zegt hij. "In dit geval gaat het om een deel van extreemlinks. De jongeren waarmee ik gesproken heb, zijn ook vaak niet eens student aan de ULB."
Doulkeridis houdt niet van veralgemeningen, benadrukt hij nog. "Ik ben zelf tegen sommige voorstellen van de heer Barnavi, met name wat hij zei over de bombardementen. Maar hij behoort niet tot extreemrechts en heeft het recht om deel te nemen aan een conferentie. Net zoals de betogers zich moeten kunnen uitdrukken."
Lees meer over: Elsene , Samenleving , conflict Israël-Palestina , Elie Barnavi , Christos Doulkeridis