De geplande uitzetting deze woensdag van zo'n tachtig bewoners uit een kraakpand op de Kroonlaan gaat niet door. Dat zegt de burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) aan BRUZZ. "Het is onmogelijk om de uitzetting te organiseren zonder disproportioneel geweld te gebruiken. Ik heb dus de opschorting van de uitzetting gevraagd."
Burgemeester Doulkeridis: 'Kraakpand op Kroonlaan wordt niet ontruimd'
Het is de tweede keer dat de ontruiming van het gebouw met zo'n tachtig sans-papiers, onder wie ongeveer dertig kinderen, op de valreep vermeden wordt. Ook op 19 maart was dat al het geval, toen omdat er een deal tussen de betrokken partijen gevonden zou zijn.
Maar de eigenaar van het pand op de Kroonlaan, een oud rusthuisgebouw, legde zich daar niet bij neer. Hij trok naar de rechtbank van eerste aanleg om alsnog een uitzetting te forceren en kreeg gelijk. De eigenaar plant om het gebouw in de toekomst te verhuren aan Fedasil. Het asielagentschap wil het pand omvormen tot opvangcentrum.
'Blijven onderhandelen'
Volgens Doulkeridis zijn de verschillende partijen, waaronder ook het kabinet van Brussels minister Alain Maron (Ecolo), ondanks de nieuwe uitspraak blijven onderhandelen.
"Ik heb aan de eigenaar gevraagd: 'Wil je de beslissing van de rechtbank absoluut uitvoeren, of zullen we verder onderhandelen?' Hij zei mij dat hij de situatie wil blijven bespreken. Deze mensen op straat zetten, vergroot de daklozenproblematiek alleen maar verder. We kunnen deze mensen niet negeren," reageerde Doulkeridis ter plaatse.
Ook de gerechtsdeurwaarder ter plekke bevestigt aan BRUZZ dat de uitzetting afgeblazen wordt. Die operatie zou praktisch ook niet zonder slag of stoot gegaan zijn. Aan het gebouw zijn woensdagochtend ruim honderd mensen onder luid getrommel samengekomen om zowel hun steun te betuigen aan de bewoners als te vermijden dat de politie zou overgaan tot een uitzetting. "Wij blijven hier!," scandeerden ze.
"We hebben geen oplossing voor herhuisvesting," zegt Naïm van Rockin Squat, het collectief dat de kraakactie overziet. "We willen ons dus massaal verzetten, dankzij de grote mobilisatie, om te vermijden dat ze op straat gezet worden. Maar we blijven op onze hoede, want we hebben nog steeds geen zekerheid over het vervolg."
"We kunnen ons afvragen waarom Fedasil zoveel geld zou moeten betalen aan de eigenaar terwijl hier al mensen in opvang zitten," zegt May van het Front tegen Uithuiszettingen. "En waarom wordt er geen akkoord gevonden? We hebben het gevoel dat de mensen een speelbal zijn geworden van politieke spelletjes."
Dwangsom?
Het is nu de vraag of de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene vrede zal nemen met de betaling van een dwangsom van 5.000 euro per dag voor het niet overgaan tot de uitzetting van de bewoners. De rechtbank van eerste aanleg had die dwangsom opgelegd, die acht dagen na de betekening van het vonnis zou ingaan. Dat zou vandaag zijn. De politiezone heeft nog niet willen reageren op de uitspraak.
Burgemeester Doulkeridis zegt intussen de opschorting van de dwangsommen te vragen. De politiezone hangt de dwangsom boven het hoofd omdat ze bij de eerste geplande uitzetting volgens de rechter "systematisch geweigerd heeft om tussen te komen en de gerechtsdeurwaarder assistentie te verlenen."
Lees meer over: Elsene , Samenleving , kraakpand kroonlaan , kraakpand , Rockin Squat , Christos Doukeridis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.