Actievoerders hebben woensdagochtend betoogd voor de kantoren van de vakbond ACV-CSC in Brussel. Dat deden ze op initiatief van een collectief van mensen zonder papieren die sinds mei vorig jaar een leegstaand gebouw van de vakbond in Sint-Gillis hebben gekraakt.
Protest voor ACV-gebouw tegen geplande uitzetting 40 sans-papiers in Sint-Gillis
De bewoners, die tegen het einde van de maand het pand moeten verlaten, betreuren "de weigering van elke dialoog van de kant van CSC Enseignement" en roepen op tot de ondertekening van een tijdelijke bezettingsovereenkomst.
Ongeveer veertig immigranten zonder papieren, van wie de meerderheid vrouwen met kinderen zijn, hebben sinds 13 mei het gebouw aan de Overwinningsstraat, niet ver van Hallepoort, gekraakt. Van haar kant heeft de vakbond vanaf het begin van de bezetting aangekondigd het gebouw opnieuw te willen verkopen.
Ruim zestig demonstranten kampeerden vanaf 10.30 uur woensdagochtend voor het ACV-hoofdkwartier aan de Arteveldestraat in het centrum van Brussel, zo meldt de RTBF. “Geen uitzetting zonder herhuisvesting” en “Stop eenzijdige verzoeken”, viel te lezen op grote spandoeken. De groep betogers zong daarop hun ‘enige eis’, namelijk dat het mogelijk moet zijn om tussen nu en de verkoop van het gebouw te onderhandelen over een tijdelijke bezettingsovereenkomst met het ACV.
Uitzettingsprocedure
“In tegenstelling tot de waarden van sociaal overleg en solidariteit die door de vakbond worden uitgedragen, weigerde CSC Enseignement – de eigenaar van het gebouw – systematisch zowel dialoog als vreedzame onderhandelingen”, zo klagen de actievoerders aan. “Integendeel, het duurde geen twee dagen voordat de vakbondstak een uitzettingsprocedure startte met eenzijdig verzoek tegen de bewoners van de Overwinningsstraat”, zo betreurt het collectief.
Zonder oplossing worden ongeveer veertig mannen, vrouwen en kinderen tegen 30 september met uitzetting bedreigd.
De bezetters roepen de CSC-tak nogmaals op om “solidariteit te tonen en haar waarden te verdedigen”, en zeggen oprecht te hopen dat er samen met de vakbond een oplossing kan worden gevonden.
CSC Enseignement beweert van hun kant dat ze “de organisatie van deze demonstratie niet begrijpen”, zo zegt algemeen secretaris Roland Lahaye. “Na het indienen van derdenverzet door de tegenpartij, ingediend door de krakers een paar maanden geleden – waarbij ze de eerste beslissing van de vrederechter die voorzag in een uitzetting in juni werd aangevochten – werd er medio juli een overeenkomst bereikt voor de vrederechter, waarin de bewoners ermee in hebben gestemd om het gebouw uit eigen beweging vóór eind september te verlaten", zo argumenteert Lahaye.
Vijf maanden
De algemeen secretaris van CSC Enseignement benadrukt de noodzaak om het pand te ontruimen, zodat het verkocht kan worden. "We hebben twee geïnteresseerde kopers, maar eentje heeft het pand nog niet eens kunnen bezichtigen omdat het gekraakt is. Het pand heeft vijf maanden ter beschikking gestaan van de krakers, nu is het tijd om het te ontruimen."
Ook verzekert de vakbondswoordvoerder dat er meerdere voorstellen voor een herlocatie zijn gedaan aan de bewoners. “Die werden allemaal geweigerd, omdat ze de bewoners uit elkaar haalden en de voorgestelde oplossingen niet in Brussel waren”, zo legt hij uit.
Het collectief van immigranten zonder papieren is zich bewust van de noodzaak om het gebouw door te verkopen en stelt een specifieke tijdelijke bezettingsovereenkomst voor. “Er is een redelijke oplossing, die van een soort tijdelijke bezettingsovereenkomst, speciaal ontworpen voor gevallen van wederverkoop van het gebouw, die voorziet in bezoeken en onderhoud van de plaats tot aan de verkoop”, zo beweren de krakers.
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Gillis , Samenleving , ACV Brussel , kraakpand , krakers , krakerscollectief , bezetting sans-papiers , mensen zonder papieren , Brussel Kort