Drugdealers in Sint-Gillis: schaamteloos openbaar, terwijl de gemeenschapswacht voorbijloopt

| Drugsdealers op het Jacques Franckplein in Sint-Gillis.

Buurtbewoners laag Sint-Gillis eisen plan van aanpak tegen drugsgeweld

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
21/02/2024

Op initiatief van het wijkcomité Jacques Franck verzamelen buurtbewoners donderdagavond voor de gemeenteraad van Sint-Gillis, na de dodelijke schietpartij op het gelijknamige plein vorige week. Het comité eist een plan van aanpak tegen het drugsgeweld. "We spreken de gemeente aan, al weten we dat deze problematiek dat niveau overstijgt."

Burgemeester van Sint-Gillis Jean Spinette (PS) zat vorige week dinsdagavond nog samen met de bewoners van de wijk rond het Jacques Franckplein. Op dat plein in de schaduw van de Hallepoort was er eerder op de dag in de lucht geschoten, amper twee dagen nadat iets verderop in de Marollen op twee jongemannen was gevuurd. Enkele uren na de bijeenkomst met Spinette was het opnieuw raak, met een schietpartij op dezelfde plek in de Marollen en op hetzelfde plein in laag Sint-Gillis. Daar viel een dode te betreuren.

"Vier schietpartijen op vier dagen tijd is veel," zucht een buurtbewoonster, één van de meer dan honderd aanwezigen op de vergadering met Spinette. Volgens haar verlieten de meeste buurtbewoners die bijeenkomst met een gevoel van frustratie. "Het is goed dat de gemeente ons informeert, maar ze stelt geen maatregelen voor. De burgemeester haalde een aantal reële obstakels aan. Er is een gebrek aan middelen en sinds de coronacrisis is de armoede en het crackgebruik toegenomen. Maar de mensen die in de sociale woontorens wonen, zijn pas echt wanhopig. Omdat er geen maatregelen werden aangekondigd, bleven zij gefrustreerd achter."

'Globale aanpak'

Het wijkcomité Jacques Franck roept daarom op om donderdagavond tijdens de gemeenteraad samen te komen voor het stadhuis van Sint-Gillis. Het comité eist een studie van de onveiligheidsproblematiek en een concreet plan van aanpak tegen het opflakkerende drugsgeweld.

"Dat moet een globale, multidisciplinaire aanpak zijn, met niet alleen een politioneel luik, maar ook sociale en stedenbouwkundige maatregelen," benadrukt de buurtbewoonster. Zij is lid van het buurtcomité, maar wenst anoniem te blijven uit vrees voor wraakacties. Vorige week was op sociale media nog te zien hoe een buurtbewoner geïntimideerd en bedreigd werd nadat hij op de dag van de dodelijke schietpartij met de pers had gesproken.

Acht schietpartijen

Intussen zijn we enkele schietpartijen verder en is duidelijk dat het probleem zich niet beperkt tot de buurt rond de Hallepoort. Ook in Schaarbeek, Anderlecht en in Vorst zijn er de voorbije dagen schoten gelost. Op iets meer dan een week tijd waren er in Brussel acht schietpartijen.

"We spreken de gemeente aan, al weten we dat deze problematiek dat niveau overstijgt," aldus de buurtbewoonster. Het wijkcomité vraagt de gemeente om samen te zitten met de gewestelijke en federale niveaus en wil dat beleidsmakers kijken naar best practices uit andere steden die met drugsgeweld te maken krijgen. "Als burgers hebben wij de oplossingen niet in handen. We willen betrokken worden, maar de politiek moet het roer opnieuw overnemen."

De buurtbewoners van laag Sint-Gillis verzamelen morgen/donderdag om 19.30 uur op het Van Meenenplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , wijkcomité Jacques Franck , Jacques Franckplein , drugsgeweld , Jean Spinette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni