Het gloednieuwe centrum voor de begeleiding van jongeren in de Jonctionwijk, hartje Marollen, komt niet van de grond. De ruimte werd in 2023 ingehuldigd en verandert mogelijk nu al van bestemming. Huiswerk- of informaticaklassen die waren opgestart, kregen te horen dat ze hun sleutel moeten inleveren.

©
Google Maps / BRUZZ
| "Met dit project wilden we de lokale economie versterken door opleidingen aan te bieden die niet alleen jobs opleveren, maar ook zinvol zijn,” zo klonk het nog tijdens de inhuldiging.
Centrum voor begeleiding van jongeren komt niet van de grond in de Marollen
Even terug in de tijd: in juni 2023 opende het Brigittinnenpark aan de Kapellekerk met veel toeters en bellen. Dankzij een Duurzaam Wijkcontract kreeg het park langs de Noord-Zuidverbinding een facelift met kunst, bomen en ruimte voor sport en spel.
Maar het wijkcontract reikt verder dan dat: naast sport en ontspanning zou het project in de Spiegelstraat ruimte voorzien voor opleidingen en workshops voor jongeren uit de buurt. "Met dit project willen we de lokale economie versterken door opleidingen aan te bieden die niet alleen jobs opleveren, maar ook zinvol zijn,” zei Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) destijds.
Hout en metaal
Het project had drie doelen, zo blikt Maingain vandaag terug: er zou een ruimte komen voor een productieatelier voor metaal en hout, een open ruimte voor verenigingen uit de buurt en een gemeenschappelijke moestuin op het dak.
Het productie-atelier zou betrokken worden door Recyclart, maar het cultuurcentrum besliste naar Molenbeek te trekken. “Na de verhuizing van Recyclart stelden we ons de vraag: Wat willen we nu met deze plek doen?,” blikt Maingain terug.
'We wilden de oorspronkelijke filosofie van het wijkcontract voortzetten: het moest een plek worden voor opleiding en productieateliers'
“We hebben toen beslist om de oorspronkelijke filosofie van het wijkcontract voort te zetten: het moest een plek worden voor opleiding en productieateliers.” Wie het gebouw precies zou beheren, was op dat moment niet duidelijk. “We wilden het complex ondertussen ook niet leeg laten staan. Daarom hebben we gewerkt met tijdelijke huurcontracten. De mensen die zich toen geïnstalleerd hadden, zijn gebleven."
Huiswerkbegeleiding
Het gaat om een informaticacursus, fietsatelier Cyclo en de vzw Mérolutionnaires, die sinds 2024 huiswerkbegeleiding en kinderactiviteiten organiseert in het pand. De verbazing van drijvende kracht Ikram Moudden Ridai was groot, toen ze een maand geleden een telefoontje kreeg met het verzoek om de sleutel van het lokaal dat ze gebruikte, in te leveren.
"De nieuwe coördinator van de Brusselse Grondregie en Economische Zaken liet me weten dat hij de sleutel wilde ophalen. Hij zei niet waarom, alleen dat er een ander project voor in de plaats kwam. Ik heb gevraagd om een schriftelijk verzoek te sturen, maar daar wacht ik nog altijd op.”
“Niet veel later zag ik dat het materiaal uit ons lokaal verdwenen is,” gaat Moudden Ridai verder. “We vonden het terug in de kelder.”
Het ziet er dus naar uit dat Mérolutionnaires nu ook officieel uit het gebouw is gezet. Toch weigert Moudden Ridai voorlopig om te vertrekken. “Ik ben niet van plan zomaar weg te gaan. Ik overweeg een interpellatie in de gemeenteraad om opheldering te vragen.”
Wijkcontract Jonction
Het gebouw werd gerenoveerd in het kader van het wijkcontract Jonction, maar al sinds de inhuldiging was onduidelijk wie het beheer zou overnemen: de Stad Brussel zelf of een externe partij? Die beslissing werd overgeheveld naar het nieuwe schepencollege, dat sinds vier maanden is geïnstalleerd.
"Dankzij de burgemeester hebben we een coördinator gevonden voor het project,” zegt Xavier Dehan, de kabinetschef van de gloednieuwe schepen van Economische Zaken Didier Wauters (Les Engagés). “Het gaat om de coördinator van de Grondregie en Economische Zaken, die sinds 1 maart het gebouw beheert. Hij gaat de inventaris opmaken: wat is er beloofd door het vorige schepencollege en wat niet? Legaal gezien heeft alleen Cyclo op dit moment nog toegang tot het gebouw. Twee andere verenigingen hadden geen geldig contract meer en zijn daarom gevraagd om te vertrekken.”
Wauters bestudeert op dit moment meerdere pistes voor de nieuwe bestemming van het gebouw. Mogelijk zal hij samenwerken met het OCMW of andere organisaties om het aanbod rond werk en opleiding te voorzien.
Gedupeerden Zuidpaleis huisvesten?
Momenteel worden ook andere opties bestudeerd voor het gebouw. “Het is wat vroeg, de studies lopen, nog. Maar wat ons logisch lijkt, is om het Zuidpaleis te betrekken,” gaat Dehan verder. “Dankzij de gewestelijke werken aan metro 3 zitten handelszaken en sportclubs zonder dak boven hun hoofd. Dit gebouw is door het Gewest gebouwd en zou een oplossing kunnen beiden. Dat wil zeggen: als de nieuwe regering akkoord zou gaan. We denken voornamelijk aan sport, zoals de boksclub.”
Moudden Ridai betreurt dat het gebouw van bestemming dreigt te veranderen. "Bois et Métal, zoals het gebouw zou heten, had als doel om jongeren te integreren op de arbeidsmarkt,” zegt ze. Ruim dertien procent van de jongeren tussen 15 en 29 jaar werkt tenslotte niet en volgt ook geen opleiding.
“In het begin waren er petities tegen het project. We hebben enorm ons best gedaan om dit project te verdedigen, uiteindelijk is het aanvaard door de buurt,” blikt ze terug.
Een bestemmingswijziging betekent dus mogelijk niet alleen voor haar, maar ook voor de buurt opnieuw aanpassen en wennen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , huiswerkbegeleiding , tewerkstelling , de Marollen , jongeren Marollen , wijkcontract Jonction
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.