De Congolese ambassadeur in Brussel is maandag op het matje geroepen bij de FOD Buitenlandse Zaken, nadat de Belgisch-Congolese militair expert Jean-Jacques Wondo vorige vrijdag in Kinshasa veroordeeld werd tot de doodstraf. Dat bevestigt de overheidsdienst na eerdere berichtgeving door La Libre Belgique.
Congolese ambassadeur op het matje geroepen na veroordeling tot doodstraf voor Belg
De convocatie van de ambassadeur is niet de eerste diplomatieke demarche in deze zaak. Zondag belde minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) met haar Congolese ambtgenote, Thérèse Kayikwamba Wagner. In dat gesprek drukte Lahbib haar "diepe bezorgdheid" uit over het vonnis. "Ik heb benadrukt dat België absoluut tegen de doodstraf is," aldus Lahbib in haar boodschap op X. "Het recht op verdediging moet altijd worden gerespecteerd."
Buitenlandse Zaken had vrijdagavond al laten weten "verrast" te zijn door de uitspraak, "gezien de beperkte elementen die tijdens het proces zijn aangedragen." De overheidsdienst wees er toen ook al op dat België de opschorting van het moratorium op de doodstraf in Congo al meermaals heeft aangeklaagd, "zowel publiekelijk als in bilaterale contacten."
Afrekening?
Wondo's advocaten vermoeden dat hij het slachtoffer werd van een afrekening binnen de Congolese inlichtingendiensten: Wondo kreeg van binnen het regime de vraag om als consultant mee te werken aan een hervorming van de inlichtingendiensten. Zijn entourage vermoedt dat hij met zijn plannen in Kinshasa vijanden gemaakt heeft.
Het dossier bevat volgens de verdediging ook niets dat Wondo's betrokkenheid kan bewijzen. Er circuleert een foto uit 2016 waarop Wondo naast Christian Malanga, de vermoedelijke leider van de mislukte staatsgreep, staat. Verder is er volgens hen geen enkele band met Malanga of andere beklaagden in deze zaak.
Samenzwering
Samen met 36 anderen werd Wondo toch veroordeeld tot de doodstraf voor de rol die zij zouden hebben gespeeld bij de mislukte staatsgreep, in mei van dit jaar. Ze werden allen schuldig bevonden aan samenzwering tot het plegen van een aanslag en aan terrorisme. Zes van de 37 veroordeelden hebben een buitenlandse nationaliteit: drie in de VS geboren Amerikanen, een Brit, een Canadees en Wondo. Die drie laatsten werden allen in Congo geboren.
Wondo studeerde in Brussel aan de Koninklijke Militaire School. Hij behaalde een masterdiploma in criminologie aan de Universiteit van Luik en een postgraduaat in politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij schreef meerdere boeken over veiligheid in Congo. Samen met zijn vrouw en vier kinderen woont hij in Aalst.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , jean-jacques wondo , Hadja Lahbib , minister van buitenlandse zaken , Democratische Republiek Congo , VUB , Koninklijke Militaire School