BRUZZ I DVLKO

| Het OCMW-gebouw in de Raymond Vander Bruggenlaan in Anderlecht.

Dit jaar al 46 meldingen van agressie tegen OCMW-personeel in Anderlecht

CD
© BRUZZ
08/09/2024

In de eerste acht maanden van 2024 waren er al 46 meldingen van agressie tegen het OCMW-personeel in Anderlecht. Veertien meldingen gingen over fysiek geweld. "We begrijpen dat mensen gefrustreerd zijn, maar dat rechtvaardigt het geweld niet", zegt OCMW-voorzitter Lotfi Mostefa (PS).

Al sinds de coronacrisis ziet Mostefa het geweld tegen medewerkers van het OCMW groeien. "Al de crises leiden tot frustraties bij mensen die hulp zoeken. Ze uiten hun teleurstelling niet alleen aan het loket, maar ook tijdens huisbezoeken van maatschappelijk werkers."

De incidenten betreffen vooral verbale agressie, maar fysieke belaging komt ook voor. "Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die spugen op medewerkers", legt Mostefa uit. "Soms gaat het nog verder. Onlangs heeft iemand geprobeerd om een maatschappelijk werker omver te rijden."

Slachtoffers van agressie of bedreigingen kunnen psychologische begeleiding krijgen. Daarnaast kan, afhankelijk van de ernst van het incident, contact worden opgenomen met de politie. Ook kan een gerechtelijke procedure worden gestart en kan het OCMW optreden als burgerlijke partij. “We zijn overtuigd van de noodzaak van collectieve actie om een veilige en respectvolle werkomgeving te garanderen. Geweld hoort hier niet thuis,” zegt Mostefa.

Nieuwe maatregelen

Om de incidenten te voorkomen, heeft het OCMW van Anderlecht verschillende maatregelen genomen. "We zullen onder andere nog meer inzetten op opleidingen voor werknemers over hoe om te gaan met dit soort gebeurtenissen", zegt Mostefa. Er komt ook een sensibiliseringscampagne tegen agressie en er zal security ingezet worden.

"Het OCMW kampt met een personeelstekort en hoge werkdruk. De situatie zal nog prangender worden als de werkloosheidsuitkeringen tot twee jaar in de tijd beperkt worden, waarover federaal gesproken wordt. Hier zouden er dan ineens duizend mensen van een status van werkloosheid overstappen naar het OCMW."

Lofti Mostefa (PS)

OCMW-voorzitter Anderlecht

Daarnaast werkt het OCMW aan het vereenvoudigen van procedures, onder andere door digitalisering. "We willen bijvoorbeeld tablets introduceren, zodat begunstigden tijdens gesprekken meteen een vertaling kunnen zien naar bijvoorbeeld Roemeens of Turks. Dat zal de communicatie verbeteren en hopelijk ook de frustraties verminderen," aldus Mostefa. Ook wil het OCMW de wachttijden en voortgang van dossiers beter monitoren, want dat ligt vaak aan de basis van de frustraties.

Die maatregelen zullen helpen, maar zullen het probleem niet oplossen, vreest Mostefa. Zo kampt het OCMW met een personeelstekort, wat voor vertragingen in dossiers zorgt, en een hoge werkdruk. Dertien vacatures voor maatschappelijk werkers geraken momenteel niet ingevuld.

"En het zal nog moeilijker worden als de werkloosheidsuitkeringen tot twee jaar in de tijd beperkt worden, waarover federaal gesproken wordt", zegt Mostefa. "In Anderlecht zouden er dan duizend mensen van een status van werkloosheid overstappen naar het OCMW, terwijl het nu al amper te bolwerken is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , OCMW , Lofti Mostefa , agressie OCMW

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni