| De politie heeft zaterdag zowat 1.050 deelnemers geteld aan een 'Mars voor Congo' in de Brusselse straten.

Politie met steps bekogeld tijdens mars voor Congo

© Belga - BRUZZ
24/02/2024

Zo'n 1.300 mensen kwam zaterdagnamiddag op straat tijdens een mars voor Congo. Die werd gehouden uit steun voor de bevolking van Noord-Kivu. Die provincie in het oosten van het land is al lang in de greep van conflicten tussen het Congelese leger en M23-rebellen. Volgens de demonstranten speelt er zich een ware genocide af.

De actievoerders verzamelden rond 13 uur aan het Patrice Lumumbaplein, om van daaruit richting het Luxemburgplein te trekken. Op spandoeken vielen boodschappen als ‘Stop de genocide in Congo’ en ‘we worden vermoord voor onze rijkdom’ te lezen. “Vandaag komen we op straat om onze solidariteit te tonen met Noord Kivu”, vertelt Kalubi Andrea van collectief Diaspora 243, dat de betoging mee organiseerde.

Deelnemers veroordeelden de steun van de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland aan Rwanda, en de militaire aanwezigheid van Rwanda, Burundi en Oegande in de Democratische Republiek Congo (DRC). Het oosten van de DRC, in de provincie Noord-Kivu, vormt immers een strijdperk tussen de Tustsi-rebellengroepering M23, naar verluidt gesteund door Rwanda, en het Congolese leger. Dat conflict sleept al jaren aan, maar werd recent heviger.

Alleen in de afgelopen weken zijn 250.000 Congolezen uit Noord-Kivu en Ituri op de vlucht geslagen. Dat meldt de 11.11.11, de koepel van internationale solidariteit. In totaal zijn al tien miljoen Congolezen ontheemd, waarvan zeven miljoen intern.

Genocide

Er wordt gesproken over Oekraïne, over Palestina, maar zelden over Congo, klinkt het bij betogers. Dat terwijl al bijna dertig jaar een oorlog aan de gang is. “Er is een systeem opgezet door verschillende legers, waaronder Rwanda, om de Congolezen van hun grondgebied te verdrijven en zo de mineralen op het grondgebied van de DRC te exploiteren," zegt medeorganisator Evariste Otshudi.

Opvallend: eerder deze maand tekende de EU een intentieverklaring “voor een betere samenwerking inzake de handel van kritieke grondstoffen” met Rwanda. “Een beslissing van de EU die nefaste gevolgen heeft voor de al zeer moeizaam lopende vredesgesprekken en olie op het vuur kan gooien”, duidt Eva Demaré van 11.11.11.

De reden voor de betoging van zaterdag is tweeledig: enerzijds een oproep voor vrede en bescherming van de burgers van Noord-Kivu. Anderzijds dringend de betogers ook bij westerse beleidsmakers aan "om stelling in te nemen tegen de regering in Kigali."

"Er is een systeem opgezet door verschillende legers, waaronder Rwanda, om de Congolezen van hun grondgebied te verdrijven en zo de mineralen op het grondgebied van de DRC te exploiteren."

“De genocide die er al jaren bezig is, moet ophouden. Verkrachtingen zijn er schering en inslag, heel veel mensen moeten op de vlucht slaan, families worden er verscheurd. We weten dat Rwanda beschermd wordt door Westerse mogendheden, met het oog op het onrechtmatig verwerven van Congolese bezittingen. Daartegen zullen we ons blijven verzetten.”

Politie bekogeld met steps, burgemeester brengt de rust terug

De politie heeft op één punt van het parcours traangas ingezet. Dat gebeurde toen de betogers afweken van de route die was afgesproken om richting de Europese instellingen te gaan. "We moesten ingrijpen en de betogers terugdrijven, waarbij we gebruik maakten van traangas om hen richting de Blijde Inkomst te leiden, net voor het Jubelpark," verklaart woordvoerster Ilse Van de Keere.

Een deel van de betogers verliet daarna de betoging in de richting van Matonge. "Het ging om een kern van vijftig tot honderd mensen," zegt Van de keere. Betogers gooiden volgens de politiewoordvoerster steps en groente uit de winkels naar de politie. "Het verkeer raakte er lange tijd door in de knoop. Uiteindelijk is de burgemeester van Elsene is ter plaatse gekomen om te onderhandelen," zegt Van de keere. "Daarna keerde de rust terug."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni