Een nieuw onderzoek laat zien dat aan één op de vijf basisscholen in Brussel de lucht vervuild is. Dit is heel ongezond volgens de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Eén op de vijf Brusselse scholen heeft problemen met vervuilde lucht
Van de 622 basisscholen die werden onderzocht, is de lucht aan 121 scholen te vervuild. Dit betekent ongeveer 19 procent. Op die plekken is de lucht veel viezer dan het eigenlijk zou moeten.
Een groep die zich bezighoudt met het milieu, genaamd Les Chercheurs d'Air, heeft hier onderzoek naar gedaan. Ze gebruikten een speciaal computerprogramma van de Universiteit van Louvain (UCLouvain) om te kijken naar de vervuiling van de lucht.
Ze zeggen dat de vieze lucht komt door auto's en slecht is voor jonge kinderen. Dit komt doordat hun lichaam nog groeit en ze sneller ademen. Doordat ze kleiner zijn, ademen ze meer vervuilde lucht in.
Les Chercheurs d'Air vinden dat de Brusselse politici daarom moeten doorgaan met hun plan om de vervuiling te verminderen. De vorige Brusselse regering heeft een plan ingevoerd. Dat heet de Lage-Emissiezone (LEZ). Dit betekent dat alle oude dieselauto's tegen 2030 moeten verdwijnen en dat andere vieze motoren tegen 2035 moeten verdwijnen.
Het is niet zeker of de nieuwe Brusselse regering het plan verder zet. Die wil het misschien uitstellen van 2025 naar 2027. Les Chercheurs d’Air zegt dat dit kan betekenen dat het langer duurt voordat de lucht gezonder wordt.
Schoolstraten
De onderzoekers vinden ook dat er meer 'schoolstraten' moeten komen. Dit zijn straten waar geen auto’s mogen rijden als kinderen naar school gaan of weer naar huis gaan. Nu hebben maar 8 van de 100 basisscholen zo’n straat, maar ze hopen dat in de toekomst zeventig van de honderd scholen een schoolstraat heeft.
Renaud Leemans, van Les Chercheurs d'Air, zegt: “Het is niet goed dat kinderen, vooral de kleinsten, ziek worden door vieze lucht. We moeten het plan om de vieze lucht te verminderen goed blijven volgen om de gezondheid van de kinderen te beschermen.”
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.
Lees meer over: Samenleving , eenvoudig nederlands