Week in beeld Luxemburgplein

| Het Luxemburgplein, traditioneel de plek waar veel expats samenkomen.

Expats vinden gemeentelijke administratie 'stroef', maar voelen zich welkom in Brussel

© Belga
09/10/2024
Updated: 09/10/2024 17.51u

Meer dan zeventig procent van de expats voelt zich grotendeels welkom in de Brusselse gemeenten. Al blijkt het contact met de gemeentelijke administratie niet altijd vlot te verlopen en ligt men wakker van de netheid.

Over het algemeen voelt 71 procent van de Brusselse expats zich welkom in de gemeente waar ze wonen. Dat blijkt uit een bevraging van Voka Metropolitan in samenwerking met The Brussels Times.

Expats zeggen dat het vooral fijn wonen is in Ukkel, Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe. De gemeente Evere scoort het slechtst: 39 procent van de expats in Brussel raadt wonen in die gemeente aan.

Bij aankomst van een expat in een Brusselse gemeente is het van belang om snel in orde te zijn met de administratie, door bijvoorbeeld het verplichte verblijfsdocument aan te vragen. "Zonder dit document zijn heel wat praktische zaken, zoals het openen van een bankrekening of aansluiting bij een ziektefonds, niet mogelijk", aldus Voka Metropolitan. "Snelle en vlotte dienstverlening zijn erg belangrijk." Een derde van de expats ontvangt zijn verblijfsdocumenten binnen de maand, een termijn die voor Voka Metropolitan als maximumduur moet gelden. "Twee derde van de expats moet langer wachten", klinkt het. Dat moet en kan beter, aldus Voka.

Problemen gemeentelijke administratie

Uit de bevraging blijkt dat twee op de drie expats in Brussel problemen ondervinden met de gemeentelijke administratie. De gemiddelde tevredenheidsscore van de bevraagde expats bedraagt 59 procent. Van alle Brusselse gemeentelijke administraties scoort Evere opnieuw het slechtst (52 procent) en Schaarbeek het best (86 procent). Vooral de lange wachttijden in Evere, problemen met taal, onvriendelijk personeel en gebrek aan digitale dienstverlening worden op de korrel genomen.

Ook qua netheid in de gemeenten verwachten de expats een stevige inspanning van het lokale bestuur. Vooral de centraal gelegen gemeentes scoren erg slecht, de Brusselse expat buist Sint-Joost-ten-Node, Vorst, Elsene, stad Brussel, Sint-Gillis en Schaarbeek op vlak van netheid. Ondanks de netheid voelen de meesten onder hen zich wel thuis in de gemeenten.

"72 procent raadt hun gemeente aan andere mensen aan. Inwoners van Ukkel (95 procent), Etterbeek (94 procent), Sint-Pieters-Woluwe (93 procent) en Sint-Lambrechts-Woluwe (90 procent) halen meer dan 9 op tien", duidt Voka Metropolitan. Ook gemeenten Elsene, Sint-Gillis en Schaarbeek zijn volgens de expats fijne plekken om te wonen. Stad Brussel (57 procent), Sint-Joost-Ten-Node (50 procent) en Evere (39 procent) scoren minder goed.

Goed onthaal

"Voor onze economie zijn expats erg belangrijk. We vragen dan ook dat de gemeentes investeren in een goed onthaal. Snelle en vlotte dienstverlening, maar ook Engelstalig onthaal maken daar deel van uit", concludeert René Konings, directeur van Voka Metropolitan.

Volgens Konings moeten gewest en gemeenten ook dringend inzetten op bestrijding van het netheidsprobleem in de regio. Zo kan volgens hem een performanter systeem van afvalophaling met het gebruik van meer containers deels antwoorden bieden. "De Brusselse overheden zijn ook erg goed in sensibilisering rond netheid, maar dit is duidelijk onvoldoende. Een hardere aanpak van vervuilers en asociaal gedrag zou prioritair moeten zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , expats , verkiezingen , administratie , Voka , VOKA Brussel , Netheid , Brussels Times , the Brussels Times

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni