Voor het vierde jaar op rij organiseren de organisaties Doucheflux en Les Gastrosophes dinsdag in Sint-Gillis het kerstbanket 'Banquet de la Street' voor dak- en thuislozen. “Wij komen vanavond thuis aan een feestmaal, maar mensen die op straat leven, hebben die luxe niet. We willen hen ook de kans geven volop te genieten." Minstens honderd dak- en thuislozen kregen een maaltijd.
Feestmaaltijd voor daklozen op kerstbanket: 'Willen hen ook de kans geven om te genieten'
Hoewel het miezert op het Betlehemplein in Sint-Gillis, is de sfeer er gemoedelijk en warm. Mensen omhelzen elkaar, keuvelen rond ronde tafeltjes of warmen hun handen aan vuurkorven op de grond.
Er is glühwein, warme chocolademelk en oesters. Een feestbuffet volgt later. Een orkestje begint te spelen en mensen zingen al klappend 'Bella Ciao' mee, gevolgd door een resem bekende kerstliedjes.
Aan een van de tafels zit Edith Marchal met haar vriendinnen. "Dit zijn mijn vriendinnen die ik ken van Doucheflux", zegt ze. Tot enkele jaren geleden leefde Edith zelf op straat, maar dankzij de organisatie vond ze een thuis.
"Omdat ik zelf op straat heb geleefd, weet ik hoe belangrijk de momenten zijn waarop je je niet eenzaam voelt en gewoon kunt genieten. Het doet mij en iedereen hier enorm deugd om gezellig samen te zijn", zegt ze.
'Omdat ik zelf op straat heb geleefd, weet ik hoe belangrijk de momenten zijn waarop je je niet eenzaam voelt en gewoon kunt genieten. Het doet mij en iedereen hier enorm deugd om gezellig samen te zijn'
Voormalig dakloos
Ook Thorsten Guthke en zijn twee zonen zijn aanwezig. De drie zijn vrijwilliger bij de Orde van de Heilige Sint-Jan en hebben mee de voedselpakketten samengesteld die worden uitgedeeld.
"Ik werk in de European bubble, maar ik voel me ook echt verbonden met de stad Brussel", vertelt Guthke. "Ik vind Brussel geweldig, maar er zijn grote sociale verschillen. Daarom wil ik me graag inzetten voor de stad."
Dak- en thuislozen
Het feestbanket is georganiseerd voor zowel dak- als thuislozen. "Iemand die dakloos is, leeft permanent op straat en heeft geen andere plek om naartoe te gaan. Iemand die thuisloos is, slaapt ook vaak op straat, maar kan soms nog bij vrienden of familie terecht", vertelt Raf Knops van Doucheflux aan BRUZZ.
"Van de 10.000 mensen die op straat leven in Brussel, is ongeveer een tiende dakloos", klinkt het.
Die groep is de afgelopen jaren enkel groter geworden. Bij de vorige telling van twee jaar geleden werd het aantal thuis- en daklozen in Brussel immers nog geschat op 7.500. Hoewel het aantal dak- en thuislozen in Brussel toeneemt, heerst er bij de organisaties angst dat het aantal middelen zal afnemen.
"Doordat de begroting niet op orde is tegen het einde van het jaar, kan onze straatwerking onder druk komen te staan. Daarnaast horen we dat de subsidies in het algemeen zullen afnemen, terwijl het aantal mensen op straat alleen maar toeneemt", zegt Benjamin Brooke, directeur bij Doucheflux.
'Bij de aankomst van 10.000 Oekraïense vluchtelingen hebben we gezien dat het mogelijk is om snel en effectief op te treden. Brussel heeft toen fantastisch werk geleverd om deze mensen een thuis te bieden. Dit zou ook mogelijk moeten zijn voor andere dak- en thuislozen'
Oprichter Doucheflux
Maatregelen
Zelfs zonder Brusselse regering, kunnen er maatregelen genomen worden. "Het is vooral belangrijk dat de overheid preventief optreedt. Een groot deel van de mensen die op straat belanden, komen uit de gevangenis of zijn jongeren die het huis verlaten. Ook gaat het vaak om mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarop kan extra ingezet worden", klinkt het bij Knops.
“Bij de aankomst van 10.000 Oekraïense vluchtelingen hebben we gezien dat het mogelijk is om snel en effectief op te treden. Brussel heeft toen fantastisch werk geleverd om deze mensen een thuis te bieden. Dit zou ook mogelijk moeten zijn voor andere dak- en thuislozen”, zegt Laurent D’Ursel, oprichter van Doucheflux en secretaris van de drukkings- en actiegroep GIGANT (Geweldig Individu in Grote Armoede maar Niet zonder Trots).
Ook hij benadrukt dat daarbovenop rekening gehouden zou moeten worden met psychische en sociale kwetsbaarheden van dak- en thuislozen, zoals verslaving. “Als die twee zaken aangepakt worden, zijn we al een heel stuk verder”.
Ondanks de zorgen staat vandaag vooral ontspanning centraal. "Ontspanning voor de mensen die op straat leven, zodat ze even lekker kunnen eten en met elkaar kunnen praten. Wij kunnen vanavond thuiskomen voor een feestmaaltijd, maar zij hebben geen warme thuis om naartoe te gaan."
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Banquet de la Street , Doucheflux , Les Gastrosophes , GIGANT , Benjamin Brooke , Raf Knops , Laurent D’Ursel