In Brussel zijn zondagmiddag verschillende honderden mensen de straat op gekomen om te betogen tegen racisme en voor gelijke rechten. Volgens de organisatoren waren er meer dan 10.000 betogers aanwezig, de Brusselse politie houdt het op ongeveer 2.100 manifestanten.
2.100 mensen betogen in Brussel tegen racisme
Het initiatief voor de betoging gaat uit van verschillende organisaties, waaronder het collectief 'Stap tegen Racisme', dat ondersteund wordt door zo'n 170 middenveldorganisaties. Het collectief voerde van 2021 tot 2023 lokaal actie in een vijftiental Belgische steden, maar omdat 2024 een belangrijk politiek jaar is, werd besloten een grote nationale actie op het getouw te zetten.
De datum is ook niet willekeurig gekozen. Op 21 maart 1960 vond in Zuid-Afrika het bloedbad van Sharpsville plaats, toen de politie het vuur opende op zwarte demonstranten die demonstreerden tegen de pasjeswetten die hen belemmerden in hun bewegingsvrijheid. Daarbij vielen 69 doden. Sindsdien is 21 maart en de periode errond een symbolische datum in de strijd tegen het racisme.
Extreemrechts
De centrale boodschap van de manifestatie zondag is dat niemand een tweederangsburger zou mogen zijn.
"Discriminatie ontzegt mensen met een migratieachtergrond het recht op kwaliteitsvolle arbeid, onderwijs, en een (sociale) woning. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat bij gelijke schoolresultaten kinderen met een migratieachtergrond sneller doorverwezen worden naar beroeps- of technisch onderwijs. Bij één op de zes sollicitaties wordt een kandidaat gediscrimineerd op basis van vermeende huidskleur of achtergrond en praktijktesten op de huurmarkt tonen nog steeds keer op keer discriminatie aan."
Dit is onwettig, maar toch zijn er amper controles door de overheid en het aantal veroordelingen is op één hand te tellen, aldus nog de betogers: "Hier niet tegen reageren als samenleving en overheid is het pad effenen voor extreemrechts. Daarom willen we een overheid die gelijke rechten garandeert, met ook de actieve opsporing, via praktijktesten, en een effectieve bestraffing van discriminatie."
Aan de betoging nemen naast de vakbonden ABVV en ACV onder andere Amnesty International, Greenpeace, 11.11.11, Saamo, verschillende jeugdbewegingen en jeugdwerkorganisaties, Hart boven Hard, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Collectif des Sans-Papiers, de Vlaamse Jeugdraad en de Liga voor Mensenrechten deel.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , racisme , betoging