Een dakterras met zicht op Brussel, appartementen met vijf slaapkamers en ondersteuning voor alleenstaande ouders: de iconische Brunfauttoren in Sint-Jans-Molenbeek ziet er drastisch anders uit na de renovatiewerken die in 2019 van start gingen. Vanaf 1 april betrekken de gezinnen de 98 sociale woningen.
Iconische Brunfauttoren gerenoveerd: 98 sociale woningen en dakterras
Jarenlang stond de Brunfauttoren bij Brusselaars bekend als de 'lelijkste woontoren van Brussel'. Het massieve gebouw, dat in 1964 werd opgetrokken, was het symbool van verwaarlozing in Sint-Jans-Molenbeek omdat het grote tekortkomingen op het gebied van veiligheid, wooncomfort en energieprestaties had.
Sinds 2019 werd het gebouw grondig vernieuwd. Maandag hebben Molenbeekse Woningen, dat het huurwoningenbestand in Molenbeek beheert, en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) het gerenoveerde gebouw ingehuldigd. Ook Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) en Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) waren aanwezig.
Vijf slaapkamers
Het wooncomplex is aanzienlijk uitgebreid: de Brunfauttoren is verbreed en verhoogd. Boven de bestaande zeventien verdiepingen kwamen er nog vijf, de totale oppervlakte ging van 6.500 naar 10.000 vierkante meter.
Toch resulteert dat niet in meer woningen: er komt er maar één bij. De 98 sociale woningen zijn wel een pak ruimer dan voordien. De woonsten gaan van studio's tot appartementen met vijf slaapkamers. Ieder appartement dat meer dan drie slaapkamers heeft, heeft een terras. "Tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat woningen ook buitenruimte nodig hebben," verklaarde Ben Hamou bij de opening.
Ook op het vlak van de energieprestaties ging het gebouw erop vooruit. Het verbruikt nu 90 procent minder energie, onder meer door veertig centimeter isolatie in de muren, door brandwerend hout in het skelet te integreren en door het warmtekrachtkoppelingssysteem. Op het dak staat een warmteketel die het volledige gebouw gebruikt.
De zuidgevel van het gebouw is met spiegels bedekt. "Daardoor reflecteert het gebouw de lucht en gaat het naadloos over in zijn omgeving," zegt Dorien Robben, adjunct directeur-generaal van de BGHM.
Gemeenschap bouwen
Niet alleen de infrastructuur veranderde, ook de sociale invulling van de woontoren transformeert. De focus ligt op de gemeenschap: op het gelijkvloers is een grote polyvalente zaal, waar de BGHM een kunstwerk zal laten integreren waar kinderen aan kunnen meewerken.
Op de achttiende verdieping, naast een gemeenschappelijk dakterras, zal het project Mimosa 1080 van de vzw Groot Eiland zijn intrek nemen om sociale cohesie te creëren, onder andere door alleenstaande ouders te ondersteunen. Twee andere projecten zullen de bewoners dan weer leren om slim om te gaan met hun energieverbruik.
Het renovatieproject liep niet van een leien dakje. Al in 2014 werden plannen gemaakt voor de renovatie, maar pas vijf jaar later ging die pas echt van start. Het project kostte volgens de BGHM 22,3 miljoen euro. Vanaf 1 april zullen de eerste gezinnen naar de appartementen verhuizen.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Brunfauttoren , BGHM , Molenbeekse Woningen