wachtrij asielzoekers 14

| De rij bij de Dienst Vreemdelingenzaken (archiefbeeld).

Immigratie zorgt voor groeiende stad: Brussel telt 1,25 miljoen inwoners

KVDP
© BRUZZ
07/11/2024

Er woonden nog nooit zoveel mensen in Brussel, stelt het Brusselse Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) vast. Op 1 januari 2024 woonden er bijna 1,25 miljoen inwoners in het gewest. Er is opnieuw een stijging, ondanks het feit dat er elk jaar meer Brusselaars in Vlaanderen of Wallonië gaan wonen dan andersom.

Het aantal inwoners van het Brussels Gewest stijgt onafgebroken sinds 1996. Begin dit jaar telde het gewest 1.249.597 inwoners, 8.422 meer dan het jaar voordien en goed voor een stijging van 0,68 procent. Daarmee groeit de Brusselse bevolking even snel als die van Vlaanderen (+0,69 procent) en meer dan twee keer zo snel als die van Wallonië (+0,29 procent).

In 15 van de 19 gemeenten nam het aantal inwoners toe. Alleen Watermaal-Bosvoorde, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en Sint-Gillis tellen minder inwoners dan in 2023. In die laatste drie gemeenten is de bevolkingsdaling al vijf jaar aan de gang. De grootste groei werd opgetekend in Evere (+2,2 procent), Sint-Lambrechts-Woluwe (+1,7 procent) en Sint-Agatha-Berchem (+1,5 procent).

Dat het totale aantal Brusselaars toeneemt, is opmerkelijk, want het interne migratiesaldo is al jaren negatief. Dat was ook vorig jaar het geval. Toen kozen 25.000 inwoners van Vlaanderen en Wallonië ervoor om in Brussel te komen wonen, het equivalent van een gemeente als Watermaal-Bosvoorde. In omgekeerde richting verlieten meer dan 43.000 Brusselaars het gewest om zich elders in België te vestigen, goed voor een negatief intern migratiesaldo van bijna -19.000 mensen.

Internationale aantrekkingskracht

Toch groeit de Brusselse bevolking en dat heeft onze stad grotendeels te danken aan de internationale immigratie. "De internationale aantrekkingskracht van het Brussels Gewest valt niet te ontkennen," schrijft het BISA in zijn analyse. In 2023 verlieten bijna 35.000 Brusselaars het gewest om zich in het buitenland te vestigen, 13 procent meer dan het jaar voordien.

Tegelijk kwamen er meer dan 56.000 mensen vanuit het buitenland in Brussel wonen. Daardoor is het internationale migratiesaldo positief, goed voor meer dan 21.000 extra inwoners. In 2022 bedroeg het internationale migratiesaldo ruim 31.000, maar dat had toen te maken met de sterke instroom van Oekraïners. "Hoewel het saldo dit jaar beduidend lager is dan het cijfer voor 2022, blijft het niveau erg hoog," klinkt het. "De internationale migratie blijft de belangrijkste factor in de groei van de Brusselse bevolking in 2023."

Minder geboortes, maar ook minder sterfgevallen

Naast interne en internationale migratie speelt ook het natuurlijk bevolkingsverloop - het aantal geboortes en sterfgevallen - een rol in de bevolkingsgroei in Brussel. Sinds 1992 is het natuurlijke saldo positief in de hoofdstad. Dat betekent dat er de voorbije 32 jaar meer geboortes dan sterfgevallen waren. In 2023 bedroeg het natuurlijke saldo 5.400 mensen.

"In 2023 was Brussel zelfs het enige gewest waar de bevolking toenam als gevolg van het natuurlijke bevolingsverloop," merkt het Bisa op. Vlaanderen en Wallonië verloren dat jaar respectievelijk 2.300 en 4.100 inwoners, doordat er meer sterfgevallen dan geboortes waren. Dat is in Brussel dus nog niet het geval. Nog niet, want het natuurlijke saldo daalt in ons gewest wel al enkele jaren op rij.

Dat heeft te maken met de daling van het aantal geboortes, die negen jaar geleden begon. Vorig jaar zijn in Brussel net geen 14.000 kinderen geboren, 4.500 minder dan in 2014. Het geboortecijfer blijft in Brussel hoger dan in de andere twee gewesten, maar in minder dan tien jaar is het aantal met een kwart gedaald.

Daartegenover staat wel dat het sterftecijfer al dertig jaar blijft dalen, ook vorig jaar. Toen overleden er 8.583 Brusselaars, 331 minder dan het jaar voordien. "Het sterftecijfer in Brussel is nog nooit zo laag geweest," merkt het Bisa op. De levensverwachting van de Brusselaar is 82,2 jaar, een stijging van 0,6 jaar tegenover het jaar voordien. Brusselaars leven gemiddeld langer dan de inwoners van Wallonië (80,6 jaar), maar Vlamingen worden nog ouder (83,2 jaar).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni