Belga

| Puin van overstromingen in Polen dat naar de Kunstberg in Brussel is gebracht.

Klimaatcoalitie stelt overstromingspuin tentoon aan Kunstberg en eist actie van België

© Belga
15/11/2024
Updated: 15/11/2024 15.08u

De Klimaatcoalitie heeft vrijdagochtend overstromingspuin afkomstig van klimaatrampen in Polen en Brazilië aan de Kunstberg tentoongesteld. Hiermee hoopt de Klimaatcoalitie België ertoe te bewegen een tandje bij te steken in de strijd tegen de klimaatverandering en opnieuw meer te investeren.


Aan de Kunstberg in Brussel, bovenaan de trappen bij de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), heeft de Klimaatcoalitie tijdelijk overstromingspuin geplaatst. "De kosten van het nietsdoen zijn hoger dan de kosten van actie", duiden zij. "De klimaat- en milieucrises vragen om aanzienlijke investeringen in renovatie, openbaar vervoer, duurzame mobiliteit en de transformatie van onze industriële infrastructuur."

De Klimaatcoalitie wijst er meteen ook op dat de Europese Commissie een eerste stap heeft gezet richting de opstart van een inbreukprocedure voor laattijdigheid met betrekking tot het indienen van het energie- en klimaatplan. "Het is alle hens aan dek om krachtiger klimaatbeleid te voeren", vervolgt de organisatie.

Urgentie

Het puin uit de recente overstromingen in Brazilië en Polen moet Belgen en de Belgische regering met de neus op de feiten drukken. Het gaat concreet om puin afkomstig van de stormdepressie Boris in september en de overstromingen in april in de Braziliaanse staat Rio Grande do Sul.

"Klimaatrampen zullen alleen maar vaker en intenser voorkomen, of je nu in Spanje, op de Filipijnen, Brazilië of België woont. De prijs die we hiervoor betalen, is niet alleen financieel gigantisch, maar kost ook mensenlevens", zegt Benjamin Clarysse, voorzitter van de Klimaatcoalitie.

Ondanks "de urgentie" worden er volgens de Klimaatcoalitie "nauwelijks extra middelen beschikbaar gesteld door de Waalse en Vlaamse regering". "De federale onderhandelaars overwegen zelfs een vermindering van de bijdrage van België aan de internationale klimaatfinanciering", stelt Clarysse.

Extra middelen

Volgens de Klimaatcoalitie moeten er net extra publieke middelen vrijgemaakt worden. Dat geld moet naar oplossingen gaan en "niet verspild worden aan vervuilende praktijken".

Clarysse wijst er verder op dat Europa en België ook tijdens de COP29 in Bakoe "een leidende rol moeten gaan spelen". "Zeker met de verkiezingen in de Verenigde Staten moeten we een voortrekkersrol spelen op het vlak van klimaat. Niet enkel voor de economie, maar ook om de menselijke kost van de klimaatverandering tegen te gaan", klinkt het.

België moet volgens Clarysse daarom dringend werk maken van een stopzetting van het gebruik en de subsidies van fossiele brandstoffen. "Deze stopzetting is een eerste stap. In totaal gaat het over vijftien miljard euro per jaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , klimaatcoalitie , kunstberg , overstromingen , klimaatverandering , herstelplan klimaat , Europese Commissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni