Belga

| Van links naar rechts: Prinses Astrid, koning Albert, prins Lorenz, Peter De Roover (N-VA), Alexander De Croo (Open VLD) en Annelies Verlinden (CD&V).

Koninklijke familie viert Koningsdag: jeugdbewegingen geven sjaaltje cadeau

© Belga
15/11/2024

Koning Albert, prinses Astrid en prins Lorenz hebben vrijdag Koningsdag gevierd. In de loop van de ochtend hebben ze het traditionele Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal bijgewoond, daarna trokken ze naar de Senaat voor een ontmoeting met politici en jeugdbewegingen.

Koningsdag wordt traditioneel gevierd met het Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Koning Albert II, zijn zoon prins Laurent, zijn dochter Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz tekenden present voor de misviering. Koningin Paola en prinses Claire bleven afwezig bij de viering. De koningin maakte begin november een lichte val en moet vier weken rusten.

Ook ontslagnemend premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kwamen om iets voor 10.00 uur aan bij de kathedraal. Naast de regeringsvertegenwoordigers tekenden ook verschillende scholen, leden van het diplomatiek korps en patriottistische organisaties present.

Iets na 10.00 uur beklom de koninklijke familie de trappen aan de kathedraal, waarna de viering van start ging. Aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Luc Terlinden, ging de viering voor en wenste koningin Paola een spoedig herstel. Ook sprak hij over de slachtoffers van de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne en de getroffenen van de overstromingen in Spanje.

Plechtigheid in de Senaat

De leden van het Koningshuis trokken daarna naar de Senaat voor een plechtigheid. Die stond dit jaar in het teken van 'Samen groeien, grenzen verleggen en onvergetelijke avonturen beleven', iets waarover verschillende erkende jeugdbewegingen hebben getuigd.

Bij de plechtigheid waren onder meer Chirojeugd Vlaanderen, Les Guides, FOS Open Scouting, KAJ en Scouts & Gidsen Vlaanderen aanwezig. Elke jeugdbeweging bracht bij aanvang van de plechtigheid de eigen kreet en elke groep gaf de drie leden van het Belgische Koningshuis een cadeau. Zo kreeg Koning Albert II een typisch sjaaltje van de jeugdbeweging cadeau.

Verder waren ook federale politici aanwezig, onder meer premier De Croo, Kamervoorzitter Peter De Roover (N-VA), Senaatsvoorzitster Valérie De Bue (MR) en ministers Clarinval (MR), De Moor (CD&V) en Verlinden.

'Beste van de wereld'

De Croo, die als jongen zelf deel uitmaakte van de jeugdbeweging, roemde de Belgische jeugdbewegingen, "die bij de beste van de wereld horen, omwille van het inherent ingebouwde pluralisme, de democratische en open toegang en de inclusiviteit van de jeugdbewegingen".

"De jeugdbewegingen bouwen mee aan de samenleving en versterken de samenleving", ging De Croo verder. "Samen gaan ze op ontdekking, zorgen ze voor elkaar en leren ze samen leiding geven. Zo komen ze tot het besef dat samenwerken nuttig is."

Ook Peter De Roover onderstreepte het belang van de jeugd en haar bewegingen. De Kamervoorzitter wil alle volwassenen vooral opbrengen om "één recht" van jongeren te respecteren: "het recht om fouten te maken en zich te vergissen".

Verder wees de Kamervoorzitter erop dat jeugdbewegingen de ideale leerschool zijn voor het opnemen van een maatschappelijk engagement, verwijzende naar wijlen voormalig premier en scout Jean-Luc Dehaene.

Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen waren niet aanwezig bij het Te Deum of de ontmoeting in de Senaat. De traditie wil dat de koning zichzelf niet viert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , koningsdag , Te Deum , Koning Albert , prinses Astrid , senaat , jeugdbewegingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni