De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene is door de rechtbank van eerste aanleg veroordeeld tot een dwangsom van 5.000 euro per dag als ze woensdag niet overgaat tot de uitzetting van de bewoners van een kraakpand in Elsene. Burgemeester Doulkeridis laat weten dat hij er alles aan doet om de geplande uitzetting een halt toe te roepen.
Kraakpand Elsene: politie moet 5.000 euro per dag betalen als ze bewoners niet uitzet
De bewoners van een kraakpand op de Kroonlaan in Elsene gaan opnieuw onzekere uren tegemoet. Woensdagochtend om 8 uur staat, nadat een eerdere uitzetting in maart nog voorkomen werd, een nieuwe uitzetting gepland.
De groep van om en bij de tachtig sans-papiers, onder wie zo’n dertig kinderen, kraakt het oude rusthuisgebouw sinds eind januari. Daar is de privé-eigenaar van het pand niet mee opgezet. Die is van plan om het gebouw te onderverhuren aan Fedasil. Het asielagentschap wil het pand omvormen tot opvangcentrum.
Tweede vonnis
De eerste juridische demarche van de eigenaar leidde op 19 maart al bijna tot een uitzetting, maar die kon toen op het laatste nippertje vermeden worden. Burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) had na onderhandelingen met de betrokken partijen een akkoord kunnen vinden: de krakers zouden tot juli in het gebouw mogen blijven, waarna Fedasil het pand volledig in handen krijgt om er de nodige werken uit te voeren.
Nochtans had de vrederechter geoordeeld dat het pand ontruimd moest worden en was er op 19 maart ook een gerechtsdeurwaarder ter plekke, maar bleven de politiediensten weg van het pand.
Ondertussen is gebleken dat de eigenaar van het gebouw naar de rechtbank van eerste aanleg is getrokken en ook daar gelijk heeft gekregen. “De eigenaar druist daarmee in tegen de gemaakte afspraken,” zei Doulkeridis eerder al over het nieuwe vonnis.
"De politie is in principe verplicht om een gerechtsdeurwaarder bijstand te verlenen"
Brusselse vrederechter
‘Systematisch geweigerd’
In het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg, dat BRUZZ kon inkijken, staat ook dat de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene “systematisch geweigerd heeft om tussen te komen en de gerechtsdeurwaarder assistentie te verlenen.”
In die context moet de politie 5.000 euro per dag ophoesten vanaf de achtste dag na de betekening van het vonnis. Die timing komt overeen met de geplande uitzetting van deze woensdag. Wil de politie aan de dwangsom ontsnappen, dan moet ze woensdag de uitzetting uitvoeren, zoals de rechtbank van eerste aanleg het vraagt.
De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene wil niet reageren op de uitspraak.
Sympathisanten
“De politie is in principe verplicht om een gerechtsdeurwaarder bijstand te verlenen,” duidt Brussels vrederechter Géry de Walque de uitspraak. “Behalve als de politie inschat dat de veiligheid in dat geval in het gedrang komt. Dat is waarschijnlijk gebeurd toen de eerste uitzetting gepland was, al speelde die deal ook mee. Vergeet niet dat burgemeester Doulkeridis natuurlijk ook zijn lokale politieagenten aanstuurt.”
“Maar de rechter onderstreept in zijn vonnis dat de politie geweigerd heeft om een rechterlijke beslissing uit te voeren,” vervolgt de Walque. “Dat is een opvallende uitspraak, maar in dit soort cases zeker geen unicum.”
Burgemeester Doulkeridis laat alvast weten dat hij er alles aan doet om de geplande uitzetting, woensdag om 8 uur, een halt toe te roepen. Het kabinet van Brussels minister Alain Maron (Ecolo), bevoegd voor Daklozenopvang, wil niet vooruitlopen op de zaken.
Rockin Squat, het collectief dat de kraakactie overziet, kondigt alvast aan dat er woensdag “honderden mensen” aan het pand aanwezig zullen zijn om op die manier druk te voeren op de politiediensten. “We hopen dat een uitzetting vermeden wordt door in grote getale aanwezig te zijn met sympathisanten.”
Lees meer over: Elsene , Samenleving , kraakpand , sans-papiers , Kroonlaan
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.