Pausbezoek praktisch: meer metro’s, langere treinen en afgesloten autotunnels

© Belga - BRUZZ
24/09/2024

Als zijn broze gezondheid hem niet in de steek laat, begint paus Franciscus donderdag in de vooravond aan zijn bezoek aan België. Dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan in Brussel, zo worden er extra metro’s en treinrijtuigen ingezet van en naar de hoofdstad, maar zal er ook hinder zijn voor het openbaar vervoer en op de weg. BRUZZ zet nog eens op een rij wat je erover moet weten: van de Hope Happening tot een verbod op drones.

Donderdag om iets over 19.00 uur landt Paus Franciscus op de militaire luchthaven van Melsbroek. Dan begint zijn meerdaags bezoek aan België ter ere van de 600ste verjaardag van de katholieke universiteiten van Leuven en Louvain-la-Neuve. Maar, Franciscus houdt ook uitgebreid halt in Brussel: zo gaat hij zaterdag naar de Basiliek van Koekelberg en sluit hij zijn bezoek zondagochtend af met een mis voor tienduizenden gelovigen in het Koning Boudewijnstadion. Als alles volgens plan verloopt, keert Franciscus om 12.45 uur terug naar Rome.

Laatste tickets voor de massamis

Wie geen ticket heeft voor de misviering in het Koning Boudewijnstadion krijgt woensdag om 10.00 uur nog een allerlaatste kans. Dan worden enkele honderden extra tickets aangeboden via een Ticketmaster-link op de officiële website van het pausbezoek, zo meldt de Belgische Bisschoppenconferentie dinsdag in een persbericht.

De aanvankelijk 35.000 voorziene plaatsen zijn al een tijd volledig ingenomen. Vanwege de grote vraag hebben de organisatoren intussen enkele duizenden extra plaatsen gecreëerd, sommige met minder goed zicht op het altaar. Enkele honderden van die bijkomende plaatsen worden woensdagochtend opnieuw aan het brede publiek aangeboden, volgens de organisatoren zijn het de laatste. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Vraag om op tijd te komen

Wie naar de grote misviering trekt wordt gevraagd om zeker op tijd te komen. Het stadion zal open zijn vanaf 6.00 uur 's ochtends. Iedereen moet ten laatste om 8.30 uur op zijn of haar genummerde plaats zitten. Om veiligheidsredenen moeten alle ingeschreven personen, individueel of in groep, samen het stadion betreden met de persoon die de inschrijving heeft geregeld.

Gelovigen die niet fysiek bij de massaviering in het Koning Boudewijnstadion kunnen zijn, hoeven er toch geen moment van te missen. De misviering wordt namelijk uitgezonden op radio en tv, en ook op grote schermen. Die zullen opgesteld staan aan de Heizel, tussen Brussels Expo en het stadion. Ook in de Basiliek van Koekelberg wordt de mis zondagochtend uitgezonden, daar zijn 3.200 plaatsen voor voorzien (onder andere voor mensen die minder mobiel zijn), inschrijven is verplicht.

Extra metro's en trams

Wie naar de mis in het Koning Boudewijnstadion wil gaan, doet dat best met het openbaar vervoer, zo klinkt het bij de organisatoren en veiligheidsdiensten. Parkeerplaatsen in de buurt zijn namelijk beperkt. De MIVB verdubbelt zondag het aanbod van en naar het stadion, van 5.00 uur tot 18.00 uur.

Zo voert de MIVB de frequentie van metrolijn 6 op en wordt metrolijn 2 verlengd van Simonis tot Koning Boudewijn. Ook de frequentie van tramlijn 7 (Vanderkindere - Heizel) gaat omhoog. Er staan daarnaast nog extra metrostellen klaar om in real time in te zetten bij het verlaten van het stadion, laat de MIVB weten. Wie naar het stadion spoort neemt best de stations Heizel voor tribunes 2 en 3, voor 'Floor' en tribune 1 wordt uitstappen in Houba-Brugmann aangeraden.

De MIVB raadt daarnaast reizigers die metrolijnen 1 of 5 gebruiken, aan om over te stappen in Beekkant om naar de Heizel te gaan. Ze zouden het voor hen geschiktste traject moeten vinden via de routeplanner van de MIVB, via de site of de app. Wie geen MOBIB-kaart heeft, kan een ticket kopen in de MIVB-app of ter plaatse betalen met de bankkaart. MIVB-personeel zal in verschillende stations ook reizigers informeren en de weg tonen.

(Lees verder onder de video)

Laura Demullier van het Nationaal Crisiscentrum licht toe hoe ze de pausgekte in goede banen willen leiden.

Langere treinen naar Brussel

Ook de NMBS verhoogt tijdens het weekend van het pausbezoek de capaciteit van een aantal treinen, zo meldt de spoorwegmaatschappij dinsdag. Reizigers kunnen zaterdag op de treinen van en naar Louvain-la-Neuve op extra zitplaatsen rekenen en zondag op die van en naar Brussel. De NMBS zet komend weekend extra rijtuigen in, maar geen extra treinen, verduidelijkt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Hinder voor het openbaar vervoer

Naast extra openbaar vervoer zal het pausbezoek ook hinder met zich meebrengen. Om veiligheidsredenen zullen bepaalde in- en uitgangen van metrostations in de buurt van het stadion (Koning Boudewijn, Heizel, Houba-Brugmann) gesloten blijven zondagochtend. Dat gebeurt op verzoek van de politie, om de mensenstroom beter te controleren en begeleiden. Metrostation Koning Boudewijn zal volledig gesloten zijn van 12.00 uur tot 14.30 uur, na afloop van de mis.

Tramlijn 9 wordt zondag ingekort tot de halte Stadion en buslijn 83 wordt omgeleid, beide tot 14.00 uur.

Ook op zaterdag ondervindt het openbaar vervoer hinder door een paus-evenement. Dan bezoekt de paus de Basiliek van Koekelberg. Daarvoor wordt er een veiligheidsperimeter ingesteld rond de Basiliek van vrijdag 27 september om 22 uur tot zaterdag 28 september om 14.00 uur. Tram 9 en buslijnen 13, 53, 87 en N16 moeten daardoor omrijden of worden plaatselijk onderbroken.

Veiligheidszones

Niet alleen het openbaar vervoer moet omrijden; uit veiligheidsoverwegingen zal er op meerdere plekken in Brussel een veiligheidsperimeter worden ingesteld. Zo zal de Brusselse politie zondag een veiligheidszone instellen in en rond het Koning Boudewijnstadion en het Heizelplateau. Het verkeer wordt onderbroken en er geldt een parkeerverbod. Op plaatsen die de kerkleider zal bezoeken geldt niet alleen een verbod op scherpe voorwerpen, maar ook op rugzakken, grote tassen en vlaggen. Ook het gebruik van drones is verboden.

Een grote zone rond het stadion zal alleen toegankelijk zijn voor voetgangers. De zone tussen de Houba de Strooperlaan en de Madridlaan (tot aan de Romeinsesteenweg) zal enkel toegankelijk zijn voor lokaal verkeer. De politie zal alle voertuigen (ook fietsen en bromfietsen) in een zone met een parkeerverbod laten weghalen.

De politie raadt bezoekers zondag aan om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen. Aan mensen die toch met de auto komen, vraagt de politie om op afstand te parkeren en met de fiets of het openbaar vervoer naar de Heizel af te zakken.

Afgesloten tunnels

Naast plaatselijke hinder in en rond de plekken waar de paus langs gaat, moeten automobilisten ook rekening houden met afgesloten wegen. Door de pauselijke bijeenkomst in Koekelberg zaterdagvoormiddag zal het verkeer op de Brusselse kleine ring tijdelijk worden onderbroken, vanaf de Hallepoorttunnel tot en met de Annie Cordy-tunnel. Omstreeks 9.15 uur zal de Kleine Ring, inclusief alle tunnels, worden afgesloten in de richting van Koekelberg, daarna gevolgd door een sluiting in de tegenovergestelde richting rond 11.00 uur, inclusief de Belliardstraat.

Voor het bezoek van de paus aan de Basiliek van Koekelberg zal ook daar een veiligheidsperimeter worden ingesteld. Die geldt van vrijdag 27 september om 22.00 uur tot zaterdag 28 september om 14.00 uur.

Tijdens het hele pausbezoek sluit de politie het Franciskanenvoorplein en de straten rond de nuntiatuur (de ambassade van het Vaticaan) in Sint-Pieters-Woluwe, de logeerplek van de paus in België, af. Alleen bewoners en personen met toestemming van de nuntiatuur mogen de veiligheidszone betreden.

Begroet de paus

Naast bijeenkomsten in de Basiliek van Koekelberg, en een mis in het Koning Boudewijnstadion zal het publiek Franciscus ook op verschillende plaatsen op straat kunnen begroeten. Dat kan in Leuven en Louvain-la-Neuve, maar ook in Brussel is er tijd voor opgenomen in het drukke programma van de paus.

Zaterdag is dat het geval voor Franciscus de Basiliek van Koekelberg bezoekt. Daar komen 3.200 kerkelijke genodigden (zoals priesters en diakens) bijeen. Maar een kwartier voor aanvang , om 9.45 uur, zal de pausmobiel een kwartiertje voor de trappen van de basiliek halt houden om het volk te begroeten. Er zijn 12.000 plaatsen voorzien voor het grote publiek, maar je moet wel vooraf inschrijven.

Paus Franciscus kan ook zondagochtend worden begroet vanaf 9.00 uur. Dan passeert hij een uur lang langs een route tussen Brussels Expo en het Koning Boudewijnstadion (Miramar- en Keizerin Joséphine-Charlottelaan en een deel van de Houba de Strooperlaan). Vooraf inschrijven is niet nodig, maar wie erbij wil zijn, moet ten laatste om 8.40 uur aanwezig zijn.

'Hope Happening'

Ten slotte omvat het pausbezoek niet alleen begroetingen en een misviering. Vanaf zaterdag om 10.00 uur begint namelijk het jongerenevenement 'Hope Happening' aan Brussels Expo, voor gelovige jongeren van 12 tot en met 30 jaar. De Hope Happening brengt hen samen "in de geest van de Wereldjongerendagen" en omvat onder andere een 'Walk of Hope', gezamenlijke bidmomenten en een 'Night of Hope' waarbij duizenden jongeren samen de nacht doorbrengen in een daarvoor ingerichte camping.

Meer details over het bezoek van Franciscus zijn te vinden op de website.

Paus Franciscus in Brussel

Paus Franciscus komt van 26 tot 29 september naar België. Hij zal Brussel, Leuven en Louvain-la-Neuve bezoeken. Het bezoek wordt afgesloten met een grote misviering in het Koning Boudewijnstadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Ganshoren , Koekelberg , Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving , Paus Franciscus in Brussel , pausbezoek Brussel , Paus Franciscus , Koning Boudewijnstadion , Basiliek van Koekelberg , extra aanbod MIVB , NMBS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni