Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Atelier Salu bouwden leerlingen aan Sint-Lukas een houten interpretatie van een grafkapel van funerair beeldhouwer Ernest Salu. De installatie valt tot eind augustus te bezichtigen op de begraafplaats van Laken.
Leerlingen repliceren grafkapel Ernest Salu voor 150e verjaardag Atelier Salu
Lees ook: Vraag naar creatieve hobby’s boomt, maar stuit op plaatsgebrek: ‘Wachtrijen tot twee jaar’
Hoewel Ernest Salu niet dezelfde naamsbekendheid geniet als pakweg Victor Horta of Joseph Poelaert, mag zijn aandeel in het Brusselse erfgoed niet onderschat worden. Zo beitelde hij als steenhouwer mee aan het Beursgebouw. Bekender is echter zijn nalatenschap op de begraafplaats van Laken. Naar schatting zou 60 à 70 procent van de graven er verzorgd zijn door de Ernest Salu en zijn atelier.
Het Atelier Salu wordt tegenwoordig beheerd door Epitaaf vzw, en blaast dit jaar 150 kaarsjes uit. Voor die gelegenheid nodigde de vzw twee leerlingen architecturale vorming van kunsthumaniora Sint-Lukas uit om een reconstructie te maken van een van Salu’s werken.
“Die is geïnspireerd op een oude afbeelding”, zegt Sofie Cattry van Epitaaf vzw. “Daarop valt te zien hoe een team van Ernest Salu werkt aan de grafkapel van Emile Bockstael.” Op basis van die foto repliceerden de leerlingen het bouwwerk met authentieke materialen.
“We konden hout gebruiken dat de familie Salu zelf nog in handen heeft gehad”, vertellen leerlingen Arno Vandewinkel en Zeno Clemens. “En dat met gereedschap van soms 100 jaar oud. Heel fijn om met die vormen van ambacht in contact te komen.”
De laatste hand aan de installatie is ondertussen gelegd. Van 1 juli tot en met 31 augustus valt ze te bezichtigen in het koor van de oude kerk, het laatste overblijfsel van de voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken.
Lees meer over: Laken , Samenleving , Atelier Salu , Begraafplaats Laken , Sint-Lukasacademie