De burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain (Défi) heeft een besluit uitgevaardigd om de bewoners van het voormalige Hotel Monty aan de Brand Whitlocklaan onder te brengen in een leegstaande vleugel van het Centrum Ariane in zijn gemeente. Fedasil, de uitbater van dat noodopvangcentrum, betwist de beslissing en onderzoekt de zaak.
Maingain wil bewoners Hotel Monty onderbrengen in opvangcentrum
Het voormalige hotel in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt sinds januari bewoond door een dertigtal vrouwen zonder papieren en een zestal kinderen. Volgens het Comité des Femmes sans Papiers, dat de bezetting van het hotel organiseert, werden de bewoners eind januari eenzijdig op de hoogte gebracht van een uitzetting. De eigenaar van het voormalige hotel was naar het vredegerecht getrokken. Daarop heeft het collectief 150 man opgetrommeld om de uitzetting te verijdelen. Met succes, want tot vandaag verblijven de vrouwen met kinderen in het voormalige hotel.
Leegstaande vleugel
Burgemeester Maingain zegt aan Belga dat hij een oplossing gevonden heeft voor het geschil tussen de eigenaar van het voormalige hotel en het Comité des Femmes sans Papiers. Zo heeft Maingain een leegstaande vleugel van het Centrum Ariane in zijn gemeente opgevorderd om de bewoners van hotel te slapen te leggen. De termijn voor die opvordering ging van start op 29 april en loopt tot 13 september. In het besluit van de burgemeester staat te lezen dat enkel de bewoners van Hotel Monty toegang krijgen tot de leegstaande vleugel van het gebouw.
Fedasil is niet verantwoordelijk voor het opvangen van mensen zonder papieren. De overheidsorganisatie, wel bevoegd voor de opvang van asielzoekers die de procedure doorlopen, betwist dan ook de beslissing van de burgemeester. "We zijn bezig met een analyse en kijken welke actie we kunnen ondernemen", klinkt het.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Vorst , Samenleving , Olivier Maingain , hotel monty , Transitcentrum Ariane , fedasil