De correctionele rechtbank van Brussel heeft maandag een man veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf voor intimidatie met als verzwarende omstandigheid dat het ging om discriminatie op basis van geslacht. Het slachtoffer is Samantha Warginaire, een Brusselse transvrouw die bij de Brusselse parlementsverkiezingen opkomt voor Défi. Zij was het doelwit van belaging per telefoon.
Man krijgt één jaar cel wegens transfobe intimidatie
Tussen november en december 2021 werd zij 14 keer slachtoffer van telefonische intimidatie. De dader had haar telefoonnummer gevonden op het internet en beledigde haar met transfobe en homofobe opmerkingen die hij naar haar per bericht stuurde of telefoneerde.
Omdat zijn nummer bij enkele van die oproepen niet verborgen was, wist Warginaire zijn nummer op te slaan en kon hij als dader worden achterhaald. Daarop besloot Warginaire om klacht neer te leggen. Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia sloot zich daarbij aan als burgerlijke partij.
Verzwarende omstandigheid
Maandag viel uiteindelijk het vonnis in de correctionele rechtbank van Brussel. Die veroordeelde de belager tot één jaar effectieve gevangenisstraf en 5.000 euro schadevergoeding voor het slachtoffer wegens intimidatie. Bij de strafmaat speelde als verzwarende omstandigheid dat de intimidatie gebeurde wegens het geslacht van het slachtoffer.
De veroordeelde man was zowel bij de hoorzittingen als bij de uitspraak niet aanwezig in de rechtszaal. Hij was al eens veroordeeld voor telefonische belaging in 2006, toen kreeg hij enkel een boete opgelegd.
“Ik ben tevreden met het vonnis en blij dat het proces achter de rug is”, zo verklaart Samantha Warginaire maandag aan Belga. “Het is belangrijk dat intimidatie gezien wordt als gedrag dat werkelijk moet gestraft worden. Ik hoop dat het verdict anderen ervan zal weerhouden om mee te doen aan belaging”, voegt ze er nog aan toe.
“Ik denk dat mijn zaak een precedent kan scheppen. En dat de uitspraak vandaag transpersonen die het slachtoffer zijn van intimidatie, hoop geeft over de uitkomst van die klacht”
Slachtoffer
Warginaire benadrukt ook het voorbeeld dat de juridische beslissing kan stellen, want er bestaat nog altijd discriminatie op basis van gender en geslacht: “Ik denk dat mijn zaak een precedent kan scheppen. En dat de uitspraak van vandaag transpersonen die het slachtoffer zijn van intimidatie, hoop geeft over de uitkomst van die klacht”, zo besluit de Brusselse.
Warginaire komt in juni op bij de verkiezingen, zij staat op plaats 26 van de Défi-lijst voor het Brussels parlement.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Veiligheid , intimidatieklacht , intimidatie , transfobie , Brusselse correctionele rechtbank