Zo’n honderd activisten van milieuorganisaties protesteren vrijdagochtend op het Sint-Jansplein in Brussel, vlak bij het Brussels parlement. Vandaag wordt daar gedebatteerd over het uitstel van de volgende fase van de lage-emissiezone (LEZ), die ervoor zou zorgen dat bepaalde oudere auto's niet langer de stad in mogen.
Honderdtal milieuactivisten protesteren aan parlement tegen uitstel van de LEZ
De LEZ is bedoeld om vervuilende voertuigen uit de stad te weren, maar de nieuwe coalitie van MR, PS en Les Engagés wil de invoering van de volgende fase uitstellen. Het debat vindt ’s ochtends plaats, en een deel van de activisten volgt het van binnenuit in het parlement. In de namiddag zal erover gestemd worden.
Martine Van Dooren, van de organisatie 'Grootouders voor het Klimaat', is vooral teleurgesteld in de PS, die van mening is veranderd, ondanks dat ze in de vorige regering de LEZ nog steunden. Ze plaatst ook vraagtekens bij Les Engagés, die wel zeggen dat gezondheid belangrijk is, maar volgens haar niet serieus genoeg zijn over luchtkwaliteit.
Niet gehaald
Van Dooren kan zich niet vinden in het 'sociale beleid' dat de nieuwe meerderheid wil voeren door de volgende fase van de LEZ uit te stellen: "De maatregel is al zes jaar bekend. We geven miljoenen uit aan bedrijfswagens, dus we hadden makkelijk oplossingen kunnen vinden om mensen te helpen die hierdoor geraakt worden."
Ook stadsbeweging BRAL laat van zich horen. Ze hebben een flyer verspreid met cijfers over de gevolgen van het uitstel. Volgens BRAL zou het uitstel betekenen dat de verwachte daling van 13,5 procent in NO2-uitstoot, mogelijk gemaakt door het weren van de meest vervuilende voertuigen, niet gehaald wordt.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , LEZ , Bral