De tientallen boeren die maandag in Brussel protesteerden lieten een spoor van vernieling achter. Politiemensen werden aangevallen en gebouwen en straatmeubilair vernield. Toch was er weinig reactie. Zou dat ook zo zijn als het om Brusselse jongeren ging? "Het valt op dat er met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt", zegt Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V).
Minister Dalle over boerenprotest: 'Er wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt'
Gisteravond, lang nadat de laatste protesterende boer terug naar zijn erf was getrokken, likt de Wetstraat zijn wonden. Er werd met mest, stro en eieren gegooid, drie agenten raakten gewond. Tractoren wierpen ook barricades omver en een brug stond bijna in brand. De Carrefour op de Etterbeeksesteenweg bleef vandaag zelfs dicht omdat die deelde in de klappen.
Een dag later lijkt toch alles weer business as usual. Geen opiniestukken die de vernieling van het straatmeubilair veroordelen of woordvoerders van middenveldorganisaties die het gedrag van enkele heethoofden moet verklaren. Maar wat als het geen bezorgde landbouwers maar Brusselse jongeren waren geweest die eenzelfde spoor van vernieling door de stad zouden trekken? Zouden we dan even vergevingsgezind zijn?
"Het valt op dat er soms met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt”, ziet ook Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V). "Vreedzame betogers zijn altijd welkom in Brussel. Maar ik verwacht, als Brusselaar, dat er respect is voor de inwoners, dat er respect is voor onze straten en voor onze politiemensen. En of je nu een protesterende boer bent, of een jongere die een signaal wil geven aan het beleid, iedereen is welkom."
'Politie vervolgt waar mogelijk'
De beelden van gisteren, waarbij tractoren door politieblokkades reden en politieagenten op de loop moeten, tonen nochtans weinig blijk van respect. "De standaarden zijn voor iedereen gelijk. Geweld kan niet door de beugel en vandalisme ook niet," aldus Dalle. "De politie zal nakijken wie die mensen zijn, en zal een dossier indienen bij het parket om te vervolgen waar mogelijk."
Als hoofdstad van België, Europa en als thuishaven van de NAVO en andere grote instellingen ziet Brussel een uitzonderlijk groot aantal betogingen en manifestaties. De Brusselse politie begeleidt er jaarlijks zo'n duizend. En de gevolgen, of het nu verkeershinder is of vernieling van stadsmeubilair en gebouwen, zijn steeds voor de Brusselaars.
"Brussel krijgt ook extra geld omwille van het aantal betogingen en internationale toppen dat hier plaats vindt. Maar wie hier komt betogen moet dat doen met respect voor de regels en inwoners, of je nu een Brusselse jongere bent of een betogende boer."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , Benjamin Dalle , boerenprotest , protest in Brussel