Olivier Vandecasteele, die vijftien maanden in een Iraanse cel zat, lanceert donderdag 'Protect Humanitarians', een initiatief ter bescherming en ondersteuning van humanitaire werkers. "We willen oplossingen zoeken voor een gedeelde behoefte waar alle leden van de humanitaire gemeenschap baat bij hebben", klinkt het.
Olivier Vandecasteele lanceert project voor humanitaire werkers
Hoewel hulpverleners broodnodig zijn, krijgen ze steeds vaker af te rekenen met gevaarlijke situaties en bedreigingen. Afgelopen jaar werden meer dan 500 humanitaire medewerkers gedood, gewond of ontvoerd terwijl ze hun werk uitoefenden, blijkt uit cijfers van Humanitarian Outcomes.
"Mensenrechtenactivisten en journalisten hebben zich georganiseerd om de collectieve verdediging van hun leden op te nemen. De humanitaire sector heeft deze bescherming niet. De humanitaire werkers, zeker de plaatselijke humanitaire werkers, staan er vaak helemaal alleen voor", stelt Vandecasteele.
Daarom lanceert hij donderdag, met ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting, 'Protect Humanitarians'. "We willen een platform om de aanvallen op de humanitaire medewerkers te bespreken en een effectieve aanpak uit te werken", aldus de humanitaire hulpverlener.
Noodhulp
Het project richt zich onder meer op noodhulp aan humanitaire hulpverleners die het slachtoffer zijn van kritieke incidenten, maar doet ook aan belangenbehartiging en bewustmaking met als doel de humanitaire medewerkers beter te beschermen. Verder zal er ook expertise worden uitgewisseld en juridische bijstand voorzien worden om de straffeloosheid van daders te bestrijden.
Het Fonds Protect Humanitarians, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, staat open voor giften van particulieren, organisaties en bedrijven die willen bijdragen aan de medische, psychologische en juridische ondersteuning van humanitaire hulpverleners die het slachtoffer zijn van kritieke incidenten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Olivier Vandecasteele , Protect Humanitarians , koning boudewijnstichting