Photonews

| De Turia-rivier trad uit haar oevers en zette Valencia blank.

Valencianen in Brussel zamelen geld in voor rampgebied: 'Dorpen zijn volledig verwoest'

TB
© BRUZZ
01/11/2024

De Brusselse vereniging Espai Valencià zamelt geld in voor de regio Valencia, die sinds woensdag geteisterd wordt door zware overstromingen. “Met dat geld willen we concrete projecten ondersteunen in de verwoeste dorpen.”

Het nieuws en de beelden van de hevige overstromingen in Zuidoost-Spanje laten een sterke indruk na. Niet in het minst bij de Valenciaanse gemeenschap in Brussel. Het was namelijk vooral de omgeving van de stad Valencia die zwaar werd getroffen door het nietsontziende water.

“We zijn gisteren gestart met een inzameling en hebben daarvoor een rekening geopend”, zo zegt Pablo Garrigós. Hij werkt voor Espai Valencià Bèlgica, een vzw die zich normaal gezien inzet voor Spanjaarden uit Valencia die verblijven in België. Op sociale media heeft de vereniging een oproep gelanceerd om geld te doneren voor het rampgebied. “Die oproep is in de eerste plaats gericht aan de Valenciaanse en Spaanse gemeenschap in Brussel en België, maar iedereen is welkom om een gift te doen."

En die giften zijn hard nodig. “De situatie is er rampzalig. Veel dorpen zijn overspoeld door een ware golf van water en modder en zijn volledig verwoest. Sommige zijn nog steeds niet bereikbaar voor de hulpdiensten of het leger”, zo beschrijft Garrigós de situatie aan BRUZZ. Hij komt zelf uit een dorp op 30 kilometer van de getroffen regio, maar woont al sinds 2012 in Brussel.

Zo nuttig mogelijk

“We gaan dat geld nog niet meteen gebruiken, nu is het vooral aan organisaties zoals het Rode Kruis om de eerste hulp te verlenen aan de slachtoffers”, zo legt Garrigós uit. “Wij willen ons vooral zo nuttig mogelijk maken en bekijken welke actie de beste hulp voor dat moment kan bieden.”

(Lees verder onder de video)

@elmundo_es via Instagram | Beelden van de Spaanse krant El Mundo tonen de grootschalige verwoesting in Valencia en omstreken.

“We gaan daarom contact opnemen met de lokale overheden van de zwaarst getroffen gemeenten. Wij willen het geld namelijk gebruiken om concrete projecten te ondersteunen, bijvoorbeeld de wederopbouw van crèches of scholen, of het ondersteunen van zwaar getroffen ouderen. Die projecten zullen we laten bepalen door de lokale besturen, zij zijn namelijk het best op de hoogte van de meest dringende noden waar we kunnen mee helpen.”

De actie is nog maar net gestart. "Binnen de drie dagen gaan we een eerste keer communiceren over hoever we staan, en zijn van plan om dat daarna nog eens om de twee dagen te doen. We willen alle transparantie bieden over hoe veel we inzamelen en wat we precies met dat geld zullen doen”, verzekert Garrigós.

Geen spullenhulp

Kleren en andere spullen kan je voorlopig niet kwijt bij de organisatie. “Daar hebben we de ruimte niet voor, en in Spanje zelf zijn zulke acties al volop bezig.”

De Spaanse Brusselaar betwijfelt ook of het nu zin heeft om af te zakken naar het getroffen gebied om daar hulp te bieden. “Ik heb nog niet gehoord dat er mensen van hier dat van plan zouden zijn, en dat lijkt me op dit moment ook niet heel praktisch. Zo werkt de luchthaven van Valencia nog niet op volle kracht bijvoorbeeld. De toestand is er nog vrij chaotisch.”

De inzamelactie bij Espai Valencià loopt nog de hele maand november. “Wij denken intussen nog na hoe we nog meer kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een benefietconcert in Brussel, we hebben namelijk ervaring met het organiseren van culturele activiteiten”, besluit Garrigós.

Politieke reacties

Verschillende Brusselse politici hebben intussen op sociale media gereageerd op de catastrofe in Spanje. Enkele groene politici, zoals klimaatministers Alain Maron (voor Brussel, Ecolo) en Zakia Khattabi (Federaal, Ecolo) leggen de link tussen de ramp en de noodzaak om maatregelen te nemen tegen de klimaatopwarming. Ook ontslagnemend Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) doet dat aan de hand van een repost op X.

Buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) en Koning Filip hebben namens België hun medeleven betuigd met Spanje en de slachtoffers. Bij het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie aan het Schumanplein hingen de vlaggen donderdag halfstok als teken van rouw.

Momenteel staat de dodentol op 205 slachtoffers, zoekacties zijn nog steeds aan de gang.

20241110_inzameling_valencia_spanje_overstromingen_402b6d55-465236653179910742227174874204728138718033847n.jpg

@espaivalenciabelgica op Instagram

| De Valenciaanse vzw Espai Valencià Bèlgica zamelt geld in voor het rampgebied.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , geldinzameling , steunactie , overstromingen , natuurramp , Spanje , Spaanse gemeenschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni