JB/BRUZZ

| Tervurenlaan 158 in Sint-Pieters-Woluwe, het nieuwe adres van de groep krakers die hiervoor een halfjaar in de Kroonlaan in Elsene leefden.

Opluchting is het codewoord bij krakers die van Elsene naar Sint-Pieters-Woluwe verhuizen

JB
© BRUZZ
22/07/2024

De 75 bewoners die maandenlang onderdak vonden in een kraakpand op de Kroonlaan in Elsene zijn mondjesmaat aan het verhuizen naar hun nieuw adres in de Montgomerywijk. “We gaan er alles aan doen om ons te integreren in de buurt.”

Onder een zachte zon sleuren enkele bewoners frigo’s, matrassen, stoelen en allerlei dozen uit een verhuiswagen aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. Later deze week moeten de 75 bewoners van het kraakpand in de Kroonlaan hier hun intrek nemen.

“We zijn opgelucht”, klinkt het bij Naël Daibes, een van de woordvoerders van het collectief Rockin’ Squat, dat de kraakacties ondersteunt. “Hopelijk gaan we nu een periode van rust tegemoet.”

"Hier wonen veel mensen die het breed hebben, en dan zien ze vreemdelingen in verhuiswagens aankomen. Dan drijven er racistische vooroordelen naar boven"

Naël Daibes

Rockin' Squat

Asielcentrum

De afgelopen maanden hing er op de Kroonlaan in Elsene immers constant een uitzetting boven de hoofden van de kwetsbare groep bewoners. In het pand leefden enkele tientallen sans-papiers en nog eens een paar tientallen asielzoekers, al dan niet met een lopende procedure.

De krakers raakten in onmin met de eigenaar van het pand, die een deal heeft met Fedasil om het pand om te vormen tot asielcentrum. Die plannen kunnen nu het het vertrek van de bewoners eraan komt stilaan uitgewerkt worden. De voorbije maanden werd meermaals een uitzetting vermeden, vooral omdat de groep krakers nog geen alternatieve locatie had kunnen vinden.

‘Zekerheid’

Dat is met het leegstaande gebouw van de federale overheid op de Tervurenlaan ondertussen wel het geval. Het plan is om vanaf woensdag beetje bij beetje in te trekken in het gebouw, legt Daibes uit.

“We voelen veel druk van de eigenaar van het gebouw op de Kroonlaan om er te vertrekken. Het is geruststellend dat alle veiligheidsvoorschriften en het contractuele luik op het nieuw adres volledig in orde zijn”, zegt hij. Er is wel nog wat werk aan de infrastructuur en op het vlak van douchevoorzieningen en watertoevoer. In principe kunnen de bewoners een jaar lang blijven in Sint-Pieters-Woluwe, een termijn die mogelijk verlengd kan worden.

“Het geeft alvast wat meer zekerheid”, pikt de 22-jarige bewoonster Princesse in, die drie jaar geleden Kameroen inruilde voor België. “Ik ben hier dichter bij mijn school en de kamers zijn wat ruimer.” Elke bewoner krijgt een eigen kamer, bepaalde grotere gezinnen kunnen op meerdere ruimtes rekenen. In totaal zullen er bijna dertig kinderen in het gebouw verblijven. “Sommigen gaan in september naar een nieuwe school in de buurt, anderen blijven les volgen in Elsene.”

Lees verder onder de foto

Kamer Tervurenlaan

JB/BRUZZ

| Een van de kamers in het acht verdiepingen tellende gebouw op de Tervurenlaan.

‘Vooroordelen’

Ondanks het verhuislabeur is opluchting dezer dagen het codewoord bij de groep bewoners. “Voor asielzoekers die anders op straat zouden terechtkomen of mensen zonder verblijfsstatuut betekent een dak boven hun hoofd uiteraard heel veel”, zegt Daibes. “Maar ook voor alleenstaande moeders met twee kinderen die van een OCMW-uitkering van 1200 euro moeten leven en geen betaalbaar appartement vinden, maakt deze woonmogelijkheid een groot verschil.”

Tegelijkertijd komt de groep kwetsbare bewoners terecht in een residentiële buurt: de Montgomerywijk op de grens tussen Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe. Op de Tervurenlaan tel je voor een appartement met één slaapkamer al snel 400.000 euro neer.

“Natuurlijk hebben we wel al wat bedenkelijke blikken gekregen”, vertelt Daibes. “Hier wonen veel mensen die het breed hebben, en dan zien ze vreemdelingen in verhuiswagens aankomen. Dan drijven er racistische vooroordelen naar boven", zegt hij.

"Maar wij gaan er alles aan doen om ons te integreren in de buurt. Op de Kroonlaan organiseerden we elke donderdagavond een open keuken, waarbij mensen uit de wijk samen met ons kunnen eten. Dat gaan we hier ook doen. Eind augustus plannen we ook een drink en vergadering met buurtbewoners en de burgemeester.”

Niet op de hoogte

Burgemeester Alain Cerexhe (Les Engagés) liet vorige week uitschijnen dat hij slechts begin juli op de hoogte was van de komst van de bewoners. “Dat lijkt ons niet te kloppen”, stelt Daibes. “Het gemeentebestuur was eerder al betrokken bij de plannen voor de verhuis.”

In de omgeving van Cerexhe – die momenteel op vakantie is – klonk vorige week dan weer dat “noch de eigenaar, noch de gemeente Elsene of minister Maron (die bevoegd is voor daklozenopvang, red.) ons heeft geïnformeerd”. Tegelijkertijd liet de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe wel weten niet gekant te zijn tegen de komst van Rockin’ Squat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , kraakpand kroonlaan , kraakpand tervurenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni