Een dakloze vrouw is woensdagochtend met ernstige verwondingen aan het been afgevoerd naar het ziekenhuis nadat ze werd meegesleurd door een rolluik dat openging bij het metrostation Naamsepoort. Het is niet de eerste keer dat iemand 's nachts een metrostation probeert binnen te dringen en vast komt te zitten: het is al het zesde rolluikincident op twee jaar.
Opnieuw gewonde bij rolluikincident in metrostation: 'Vaak mensen die 'de weg kwijt zijn''
De brandweer is woensdagochtend om 4:35 uur ter plaatse moeten komen om het slachtoffer te bevrijden. Dat zegt de woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw. De gewonde vrouw werd door de medische teams ter plaatse behandeld en naar het ziekenhuis afgevoerd met ernstige verwondingen aan haar been.
De vrouw werd meegesleurd op het moment dat het rolluik automatisch opende, waardoor ze aan haar been in de lucht werd getild. Het is al de zesde keer dat iemand geklemd zit tussen een rolluik voor een metrostation. "Arbeiders in het station namen het uitstekende initiatief om een steiger te verplaatsen om de onfortuinlijke vrouw te ondersteunen," klink het bij de brandweer. "Het luik moest worden uitgezaagd met een slijpschijf en een schaar."
Zes gelijkaardige voorvallen
Nog geen jaar geleden overkwam een persoon hetzelfde lot bij metro Naamsepoort. Eerder deze maand was het raak bij metrostation Merode. In totaal tellen we sinds 2022 zes gelijkaardige incidenten, waarvan één dodelijk ongeluk.
Het gaat telkens om mensen die 's nachts onderdak proberen te zoeken in een gesloten metrostation en de lamellen van het rolluik proberen te forceren om erdoor te kruipen. Het zijn vaak mensen die "de weg kwijt zijn," zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. Dat komt vaak door drank- of druggebruik, psychiatrische klachten of een combinatie van die factoren.
Sommige mensen komen tijdens hun poging om naar binnen te gaan, vast te zitten. "Ze slagen er niet altijd in om zichzelf te bevrijden," zegt Van hamme. ‘s Ochtends gaan rolluiken automatisch open tussen 4:30 en 5:00 uur. Ze sluiten trouwens nadat de metro stopt met rijden, tussen 1:00 en 1:30 uur.
Maatschappelijk probleem
Waarom willen zoveel mensen 's nachts de metrostations binnendringen? Mogelijk komt dat doordat de MVIB tijdens de wintermaanden een oogje toeknijpt voor mensen die overnachten in de stations. Het gaat om mensen die in andere opvangvoorzieningen geen plek hebben gevonden. Het zogenaamde 'Winterplan' van de MIVB geldt alleen tijdens de koudste nachten.
De openbaar vervoersmaaschappij is al lang vragende partij om meer bedden te voorzien om mensen op te vangen. "In de stations zijn namelijk geen bedden, noch sanitair," klinkt het. "Het is bovendien gevaarlijk om ‘s nachts in de metrostations rond de lopen, er kunnen werken zijn aan de sporen en er staat vaak ook veel stroom op."
De overnachtingen in de metrostations zijn volgens de MIVB verre van ideaal. "De problemen écht oplossen kan alleen als de stijgende drugs- en daklozenproblematiek in Brussel gecoördineerd wordt aangepakt," zegt Van hamme nog.
Lees meer over: Samenleving , rolluiken , MIVB